Снимка: архив "Булфото"
fallback

Синдикалната федерация на МВР свиква униформените на национален протест. Той ще се проведе на 5 юли от 11 часа пред храм паметника "Александър Невски".

Това реши ръководството на СФСМВР на заседание днес. Към протеста може да се присъединят и другите полицейски синдикати.

"Ако преговорите с ръководството на МВР, а може би и с ръководството на държавата, не протекат по начин, по който ни удовлетворява, няма да ограничим протеста си само с митинга на 5 юли“, обяви  председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов. Той съобщи, че от януари догодина, когато България поема председателството на ЕС протестите ще станат ежедневни.

По-рано пред БНР той обяви, че утре или най-късно в други ден ще има ясна стратегия за протестните действия.

Oще по темата
Полицаите настояват за увеличение на възнагражденията и нови униформи, каквито не са имали от години.

Синдикалистът отхвърли изявленията на управляващите, че полицаите вече получавали новите си облекла.

"Пълни складове може и да има, само че аз не знам къде. Колегите също не знаят! Ние имахме намерение, в интерес на истината, да отидем и да поканим медиите да потърсим някъде в Симеоново някакъв пълен склад, защото ако не се лъжа, така беше казано публично, но се отказахме. Няма пълен склад в Симеоново. Това е истината!", категоричен е Попов.

Той обясни, че колегите му не са получавали униформено облекло от 3,4, дори 5 години. Синдикалистът разказа и че полицаите не могат да си купят цяла униформа, затова заместват определени елементи от нея с такива, купени на свободния пазар.

"Униформените ни обувки позволиха да ги разпространяват в търговската мрежа съвсем свободно. Униформата районен инспектор, освен от всичко друго, се състои и от една светлосиня риза, каквито има навсякъде и колегата, който не е получавал риза с години, е принуден да отиде да си купи", каза Валентин Попов.

Полицейските синдикати вече настояват да преговарят лично с министър Радев. Причината е, че с едно свое изказване той е провалил преговорите между недоволните полицаи и зам.-вътрешния министър.

"Беше постигнат консенсус по три изключително важни за нас въпроса, касаещи статута на служителите в МВР. На следващия ден министърът с лека ръка задраска този консенсус и си представи Съветът за социално партньорство в МВР едва ли не като някаква експертно-техническа група, създадена да го съветва. В същото време министърът, казвайки това се постави в една изключително деликтна ситуация, защото от неговите думи ние направихме само един извод - че Съветът за социално партньорство очевидно не е форматът, в който ще преговаряме с това ръководство на МВР", каза Попов.

Той обясни, че полицаите са наясно, че не са приоритет на управляващите. Според него обаче ситуацията била критична.

"Ако смятахме, че вътрешната сигурност и опазването на обществения ред е приоритет на правителството, ние щяхме да искаме поне 25% и нагоре увеличение на заплатите и поне 30 до 50 процента увеличение на бюджета на МВР. Ние говорим за крайна необходимост, а не за приоритети", обясни синдикалистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

179

За сведение на МВР

преди 6 години

НАгли престъпници на власт от НЕЗАКОННИ анти човешки системи за видео терор закупувани с ограбвани хиляди милиони от народа крадат до 40 % от стойноста.От заплати за Полицаи не могат да откраднат нито лев.МВР знае че подобни терористични системи са забранени от Основния закон чл32 забранява Изрично ползването на видео терористични системи срещу природата и гражданите.Кога ще арестуват Цветанов и други виновни лица.Тези масови убиици повредиха милиони БЪлгарски деца в училищата

178

all cops are bastard

преди 6 години

еййй сетили са се и те бе брао ушенца ама играете нечестон а?*** и умниците където се значи вие като протестират няма жандармерия няма кой да им досажданяма кой да ви бута удряняма кой да ви казва кво да правите и да вика постоянно представи си го така пред теб има 10 човека и всеки ти се прави щот може да те пребие ако направиш нещо ама ти неможеш дори да го докоснеш WTF май май 1 протест ще е за жандармерията която бие народа от който се прехранва замислете се малко ;)

177

Пенсионер що чакат

преди 6 години

Да съм на тез години на тия млади момчета да ме държаха краката щях да избягам през границата аламинут!По мое време бях на 30г.Държ. сигурност стреляше на месо като по кучета на кльона само да си помислиш да бягаш от България.Закопаваха хора на браздата.Чудя се на акъла на тез млади и силни момчета преклонена главица саба не я сече.Момчета спасявайте се поединично бе Не чакайте на тази безродна държава Света ви е на тепсия отворен На ваше място няма да стоя минута хората от Африка идат срамота е

fallback