Снимка: visualhunt.com
fallback

Във връзка със засиления мигрантски поток към България и страните от ЕС от държави с разпространена малария е налице риск от възстановяване на местната трансмисия на заболяването. Това предупредиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна.

През м.г. у нас са регистрирани 28 случая на малария. Диагнозата е доказана при 9 българи (от които един е починал), двама чужденци и 17 бежанци, настанени в Специалните домове за временно настаняване на чужденци в Любимец и в Регистрационно-приемателните центрове в Харманли и София.

Също така, с настъпването на потенциалния малариен сезон, който в нашата страна е от април до октомври, се повишава рискът за заразяване на специфичните преносители (комарите от род Anopheles) и възникването на местни случаи на малария, съобщават още от РЗИ–Варна, цитирани от  Информационна агенция "Черно море".

В България има 39 вида кръвосмучещи комари. От тях във Варненска област са установени 22 - 3 маларийни и 19 немаларийни. Според данните от РЗИ в нашия регион има над 130 основни биотопа (развъдници) на комари.

Рискови по отношение на инфекциите, пренасяни от тях, са курортните комплекси "Златни пясъци", "Камчия" и "Шкорпиловци", местностите "Черноморец"и "Фичоза", Морската градина, Аспаруховския парк, деретата във Варна, блатата около Казашко, Езерово, Страшимирово, Разделна, Белослав и Фериботен комплекс, лонгозните гори по поречието на река Камчия в близост до селата Старо и Ново Оряхово, Пчелник, Венелин, Горни Чифлик, Гроздево и Цонево, около язовирите  - Николаевка, Аспарухово и други. Особено важно е в тях борбата с комарите да се води в подходящото време и с оптимален подбор на ларвицидни и имагоцидни методи и биоциди.

За биотопите се поддържа картотека с досиетата им, съдържащи данни за водоизточниците, землищата и залетите площи в декари. Те подлежат на ежегоден контрол, тъй като съществува риск комарите да пренесат различни трески, особено малария.

Тези насекоми са особено чувствителни спрямо температурните колебания. Развитието им започва при средно месечни температури около 20 градуса.

Маларийните комари предпочитат топли и чисти води, с малко движение и в близост до населените места. През последните няколко години популационната им плътност е умерено висока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

До 2

преди 6 години

Сори браточка, ама имаш две неточности във волеизлиянието: "У нас поради студовете Малариен плазмодий не се развива" - Развивал се е, защото малария в страната е имало до началото на 70-те. Счита се, че благодарение на извършените корекции на реки, пресушавания на блата, изградени отводнителни системи, обезлесяване, ежегодното пръскане с инсектициди и т.н. тази болест постепенно е изчезнала."В Африка от Малария умират м/у 2 и 3 милиона на година" - лек фейк. Според СЗО, тези цифри са други.

6

Анонимен

преди 6 години

До АнонименЕ лекува ли се или не се лекува ?Веднъж не на финала да .....

5

Анонимен

преди 6 години

Приемането на камилари е пагубни за България. Не само защото НИКОГА няма да приемат нашата култура и религия, а защото ще докарат техни болести които ние нямаме. Представяте ли си какво е в лагерите у нас? Те са мръсни, не спазват никаква хигиена, ръцете не си мият изобщо! Да не говорим как ползват WC. И тези животни освен гнусни навици и култура ще ни донесат непознати болести. Тропически болести. А те са Коремен тиф, Минингит, Жълта треска, Кожни болести един куп и т.н. Браво на Вишеградската

fallback