Снимка: Flickr.com
fallback

Зашито в джоба на момченце записващо устройство предизвика скандал в детска ясла "Иглика" във Варна, в който бе намесена и полицията.

Oще по темата

На 17 май в 11 часа детегледачка открила предмета у малкия Виктор. Директорката алармирала общината, а оттам и полицията.

Служители на Трето РПУ отишли в яслата, прибрали устройството и снели показания от персонала. Родителите на Виктор обаче узнали за инцидента чак в 16 часа, когато баба му отишла да го вземе. Наложило се и те да дават показания, тъй като по указание на прокурор по случая била образувана полицейска проверка.

"Обясниха ми, че устройството можело да е заплаха за децата, затова викнали униформени, вместо първо да потърсят мен. Все едно съм терорист и съм поставила бомба! Това се прави за назидание, за да не смеят други родители да слагат записвачки", възмутена бе майката на Виктор – Мария Бадинова.

Тя споделя, че ден по-рано зашила устройството в панталона на сина си. Вечерта прослушала записа и чула, че го удрят, защото е станал от масата по време на обяда. Решила да повтори акцията, за да провери дали лошото отношение към детето й е прецедент или практика.

"Надявам се записът да даде основание на полицията да разследва истинските виновници", каза Бадинова пред "Труд".

Тя подаде и жалба в общината, че синът й е удрян и служителите в яслата са превишили правомощията си.

"Ще направим проверка по случая. Но уведомяването на полицията не е нарушение. Изискват го процедурите за сигурност, щом бъде намерен предмет, за който не е ясно какво точно представлява", коментира Анастасия Георгиева, шеф на общинската дирекция "Здравеопазване", която отговаря за яслите.

Скандалът в "Иглика" е втори за последния месец. В началото на май детегледачка и медсестра бяха наказани дисциплинарно за нарушение на Етичния кодекс за работа с деца. Двете бяха уличени, че крещят на хлапетата, след като майки поставиха записващи устройства в играчките на децата си, за да проверят защо са изнервени и се стряскат насън.

Полицейската проверка по случая с Виктор ще приключи до месец, уточниха от МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

69

преди 6 години

е те така се възпитава вечният аутсайдер егоцентрик. Понеже не искал да ходи на ясла, задължително някой го бие и му говори на висок тон. Сякаш всички други деца ходят с най-голямо желание на ясла, градина и училище. След години като го насмота шефа му на работа, пак ли ще е с микрофон в гащите?

49

Аз съм родителят

преди 6 години

Много деца говорят, други преживяват цялата лудница през деня по-лесно. Някои деца, като моето и на други родители го преживяват. Ние не искахме да се насройваме и да вярваме, че там нещо им правят. Едва ли го правят и нарочно или от злоба. Просто са малко жени с много деца и ситуациите лесно ескалират. Но не искам и да ги оправдавам. А целия скандал се раздува само заради намесата на полицията и неадекватната реакция на директорката и служителките. Не искахме да правим черен пиар на яслата.

48

Аз съм родителят

преди 6 години

Единствената причина да сложим устройството е, че месеци на ред ни казват, че всичко е наред (с по 1-2 изречения преди да затворят вратата). Ние вътре не сме допускани. Детето не говори още. В къщи обаче то става все по-изнервено и стресирано, нощем се буди с викове, сутрин реве преди яслата, става агресивно към нас. Не можем да си обясни проблемът дали е в нас, в него или на друго място. Искахме да разберем, то как се държи и как му минава деня без нас. Нищо повече. Оказа се, че там е лудница.

fallback