Снимка: архив, Reuters
fallback

Средната възраст на българските медицински сестри е 53 години, каза Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи по време на тържество по повод на Международния ден на сестринството.

През последните 10 години общо близо 10 хиляди медицински сестри и акушерки са напуснали страната.

"Държавата трябва да предприеме спешни мерки, за да останат медицинските сестри да работят в България", настоя тя.

Не във всички лечебни заведения е подписан Колективният трудов договор в сектора "Здравеопазване", според който началната работна заплата на медицинска сестра трябва да е 700 лева, изрази тревогата си Василева.

В отговор на въпрос, свързан с напускането на медицинските сестри и ниското заплащане на труда им, министърът на здравеопазването Николай Петров каза пред журналисти, че е разговарял с председателя на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова, за да се организира среща, на която да се обсъдят проблемите и да се търси решението им в най-скоро време.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 6 години

Тепърва ще се усети и нуждата от лекариВсичко живо заминава , а тук не останаха лекариБолници се закриватХейтърите в Парламента спятЧудят се как да клинчат от отговорностДаже и в партии не искат да членуватСамо лобистки закони са им целта

30

До "умника"

преди 6 години

Лекарят може без сестра, да, но болния не може без сестра. Като си опериран, лежиш и всичко те боли, да не мислиш,че лекарят ще ти даде вода или ще те утеши, или ще те намести в леглото, за да ти облекчи болките! Лекарят ще ти каже- утре носи съответната сума, ще даде терапия на сестрата, и си заминава. Сестрата остава до леглото ти ден и нощ. Така че, какво е без сестри, тепърва ще се усети. Като приемат твой близък в болницата, и ти кажат-нямаме персонал, осигурете си придружител,да го гледа!

29

НЕ

преди 6 години

До АнонименДРАГИ,МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ НЕ СА ОБСЛУЖВАЩ ПЕРСОНАЛ НА ЛЕКАРИТЕ.НАВСЯКЪДЕ РАБОТАТА В ОТДЕЛЕНИЯТА СЕ ВЪРШИ ГЛАВНО ОТ СЕСТРИТЕ.

fallback