Снимка: БТА
fallback

Над 7400 ракети са готови да посрещнат градоносните облаци, заплашващи земеделските площи на 17 000 кв. км от територията на страната, съобщиха за "Монитор" от Изпълнителната агенция за борба с градушките.

"Сезонът започна на 27 април. През 2016 г. той продължи до към 10 октомври. Всяка година началото се определя от състоянието на културите и от метеорологичната обстановка. В края на миналия месец разполагахме с 8823 ракети. В момента са налични около 7400", обясни шефът на ведомството инж. Ваньо Славеев.

"Вече се наложи да обработваме облаците на няколко места в страната и вече сме изстреляли 717 ракети. Първоначално на 5 май имаше опасност от градушка в Северозападна България и след това в Южна. Почти навсякъде се изстрелваха ракети", каза Славеев.

"Най-много са работили на полигона край Бърдарски геран, до Бяла Слатина. До края на седмицата се очакват градушки в Източна България, но най-източният ни полигон е в Сливен. Основно повече опасности от градушки се очакват през следващия месец. Обикновено през юни се образуват най-много градоносни облаци и полигоните се използват най-много. Климатичните условия като цяло обаче продължават да се влошават. У нас се използват ракети българско производство", допълни инж. Славеев.

На въпрос къде и кога ще се строят нови полигони за борба с градушките той обясни, че в изпълнителната агенция е започнала реформа. "В момента има малък застой, защото ни бяха отпуснати само 4 млн. лв. при необходими 12 милиона за изграждане на нови площадки. Очакваме правителството да подкрепи реформата в сектора. Новите полигони, които се планира да бъдат изградени, са в районите на Карлово - Казанлък, а също така и Любимец - Свиленград. На тези места ще се открият по около 30 площадки за изстрелване на ракети", поясни Славеев, но добави, че те евентуално ще са готови най-рано за след година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Урко

преди 6 години

Работят по десет дена в годината, останалите 5 месеца ходят на работа...гледат си чушки и домати по площадките

6

Анонимен

преди 6 години

След дъжд (градушка) качулка

5

Анонимен

преди 6 години

Абе, как при онзи бай Тошо имаше пари за армия, заводи, здравоопазване, БДЖ, авиокомпания "БАЛКАН", за земеделие, за образование и за каквоти др. се сетиш, а сега няма нищо и за нищо. Построиха се хиляди заводи и фабрики, изградиха се хиляди училища, болници и детски градини. Построиха се хиляди километри пътища и язовири, армията беше оборудвана до зъби. Сега какво имаме? Имаме само голям външен дълг. При бай Тошо за 45 години 10 милиарда дълг, а през демокрацията за 27 години дълга ни е 60 ми.

fallback