Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

294 нелегални мигранти са хванати на влизане от Турция през южната ни граница. Този брой на задържаните незаконно чужденци е за времето от края на януари до края на април в мандата на служебното правителство. Хванатите нелегални мигранти от Турция са с 80% по-малко от хванатите за същия период през миналата година. 

Тези данни изнесоха служебните министри на отбраната и на МВР Стефан Янев и Пламен Узунов пред депутатите в парламента. Двамата бяха изслушани за охраната на националната граница и защитата на националната сигурност. 

За същото време на изхода на границата със Сърбия са хванати 1420 души.

Още по темата

"Ефективността на оградата и съпътстващите мерки за охрана на границата не дават 100-процента гаранция и трябва да се направи анализ на профила на тези, които са заловени на влизане на турската и на излизане на сърбската граница", каза военният министър Стефан Янев.   

В същото време той обясни, че макар и да не е завършена напълно, оградата успява да изпълни функцията си по опазване на границата ни. 

Янев потвърди, че служебното правителство е изтеглило от границата 30 души от специалните сили. Решението било взето след анализ на гранична полиция, че контролът на границата може да бъде поет от други сили. Янев съобщи, че за довършването на оградата остават 70 км, за които е осигурено финансиране. 

Вътрешният министър Пламен Узунов отчете спад на битовата престъпност и катастрофите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase