Снимка: архив Булфото
fallback

Над 100 пустеещи къщи на село са намерили нови стопани в рамките на инициативата "Къща под наем без наем", която тече вече втора година. Това обяви пред Дарик Ирена Ненчева, която е автор на идеята.

По думите й много млади семейства с деца искат да живеят извън града. Инициативата е срещу обезлюданете но българските села.

Съотношението на търсещи и предлагащи с момента е 60:40. "Къщите се предоставят чрез договор за наем, само че вътре е написана сумата от 5 лв. Реално става дума за бартер-едната страна предоставя имота, а другата се грижи за него", обясни Ирена Ненчева.

Според нея хората оставят къщите си по различни причини, най-често работа в чужбина или по-отдалечени от селото градове. Нарочно проучване е установило пък мотивацията на търсещите.

"Най-много хора търсят имот на село, защото нямат средства да закупят такава къща, но имат пари да я стопанисват. Други са отговорили, че живеят временно в този район, а трети обясняват "Защо трябва да си построя нова къща, след като някой е построил такава и тя се руши", посочи Ненчева.

По нейни наблюдения София, Пловдив, Бургас и Варна са градовете, за които има най-много обяви в категорията "Търся".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 6 години

Почна се! Днес в селата утре и в градовете. Брокерчета изкажете компетентното мнение за пазара на имоти.

17

Ееее-г-ааати тъпото

преди 6 години

*** кой ще е тоя дето нямал пари да си купи къща, ама имал пари да поддържа такава плевня като тази на снимката?Че аз сега ще тръгвам за село след малко да си видя там пустеещата къща, която е укрепвана няколко пъти защото се пропукваше още от земетресението във Вранча по времето на бай Тошо.Хиляди левове са вложени от моите родители, сега вече няма повече пари а къщата пак се пропуква и има нужда от още хиляди да се укрепи. Страх ме е да не падне покрива на главата ми! Кой ще е тоя с пари?

16

акуд

преди 6 години

това ми звучи как да дадем на малцинствата законен имот за 5 лв. обезлюдена къща не означава. че не е собстяеност на някой наследник. с тоя наем от 5 лв. след 10 г. неможе да бъде изгонен дори ще я предобие законно. дагодухате

fallback