Снимка: архив Reuters

На пазарите в България тази пролет може да има сравнително по-малко плодове и зеленчуци местно производство, предаде People&Countries и "Фокус".

Основната причина е студеното време през последните седмици, което се е отразило негативно на реколтата.

Още от сега е известно, че в Кюстендил е замръзнала почти цялата реколта череши. Засега щетите не са изчислени, но вероятно цената на плодовете и зеленчуците българско производство значително ще се повиши.

Българските оранжерийни домати се продават през тази седмица по 2,94 лева за килограм. Вносните оранжерийни домати поскъпват с 1,9 на сто до 2,11 лева за килограм. Българските оранжерийни краставици поевтиняват с 3,6 на сто, до 1,86 лева средно за килограм, а на вносните цената намалява с 33,2 на сто до 1,35 лв./кг.

Картофите поскъпват с 1,4 на сто и се търгуват по 0,74 лева за килограм на едро. Цената на пресните картофи се понижава с 20,8 процента до 1,94 лева за килограм. Морковите се продават по 1,11 лева за килограм. Зелето поскъпва и се търгува по 0,78 лв./кг на едро. Цената на зелената салата се понижава с 18 процента до 0,50 лева за брой. Репичките поевтиняват с 15,2 на сто до 0,56 лева за брой, съобщи БТА.

Ябълките поскъпват с 3,1 на сто до 1,34 лв./кг, а лимоните - с 0,5 на сто до 2,15 лева. Ягодите се купуват на тържищата за 3,23 лева за килограм.

Кравето сирене се продава средно по 5,68 лв./кг, кашкавалът, тип "Витоша" - по 10,24 лв./кг. Олиото се купува на тържищата по 2,07 лева за литър.

Каймата се търгува по 4,56 лева за килограм. Пилешкото замразено месо поевтинява с 1,1 на сто и се продава по 3,64 лева за килограм на едро. Захарта се купува по 1,56 лв./кг. Цената на брашното, тип "500", се повишава с една стотинка до 0,77 лева за килограм. Зрелият фасул се купува средно по 3,48 лв./кг. Яйцата се продават по 0,20 лева за брой на едро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase