Снимка: архив, Reuters

Нови проби от кладенци за питейна вода, от водопроводи и от крайни потребители в Хасково отново сочат завишено, макар и в незначителна спрямо нормата степен, съдържание на показателя "свободен уран". Това съобщи пред БТА областният управител инж. Митко Ангелов.

Още по темата

Пробите от 4 кладенеца на помпена станция "Хасково 1" са със стойности 0,04 - 0,07 микрограма на литър при допустима норма 0,03 микрограма на литър, уточни Ангелов. Именно в тази вододайна зона, която снабдява 3 квартала с вода, още в октомври миналата година бяха установени съществени отклонения в нормата на показателите "свободен уран" и "алфа лъчене". Други 4 сондажа вече бяха спрени след като резултатите станаха известни на 7 април тази година, пише БТА.

Образците са изследвани в централната лаборатория на МОСВ, поясни още областният управител. По думите му днес трябва да бъде извършен байпас от водопровод на Северната вододайна зона на града, където водата е с нормални показатели, до колекторния кладенец на проблемната сондажна зона и ВиК - мрежата, която захранва.

Вчера здравното министерство препоръча жителите на града да не използват водата от мрежата за пиене и готвене, а само за хигиенни нужди. ВиК - Хасково трябва да осигури 7 водоноски, които ще бъдат разположени в зони с учебни, социални и здравни заведения, реши снощи спешна среща по проблема при областния управител Минко Ангелов с представители на ВиК, РЗИ и общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase