Архив: Булфото

Дигата на река Чая край пловдивското село Катуница е скъсана на няколко места. Местните жители се притесняват, че след снеготопенето и очакваните дъждове нивото на водата ще се повиши и ще наводни близките населени места.

Четири са критичните зони, от които река Чая може да прелее. В тези участъци дигата е унищожена и от години региона е застрашен от наводнение. А притесненията на хората се засилват всяка пролет, защото 4 000 дка земеделски площи са само на няколко крачки от опасните участъци.

Всеки ден земеделски производители от региона обхождат критичните точки. През 2005-а година реката заля и унищожи цялата им продукция.

Ако дигата се скъса отново, под вода ще останат също главният път Е80 и ромската махала на Садово. Кметът на Катуница многократно е писал писма до отговорните институции.

Проверки се правят, но никой не обещава дигата да бъде възстановена. Миналата седмица комисия от експерти е направила оглед на критичните места.

От "Напоителни системи"-клон Марица, които отговарят за поддръжката на дигите, заявиха пред БНТ, че предстои да започнат работа по укрепването им

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase