Снимка: архив, Булфото
fallback

Хотелиерите във Велинград подготвят протести срещу добива на волфрам в региона, информира БНР.

Рудодобивът ще e пагубен за туризма в курортния град, смятат хората от бранша.

Жителите на Велинград са притеснени, че площите за добив на волфрам в находище "Грънчарица-център" са в непосредствена близост до водохранилищата, от които курортът черпи вода.

"Голяма част от водохващанията за питейна вода са точно от района на "Грънчарица". Дори имаме хилядна подписка. Даже се спомена да се направи референдум, защото целта и приоритетите на Велинград са изцяло в друга посока. Смятаме да кандидатстваме за СПА-столица на Европа", коментира Белю Мандраджиев, председател на Общинския съвет.

От туристическия бранш са категорични, че ще преминат към гражданско неподчинение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

ля ля

преди 7 години

интересното е кой е човекът който иска да го добива волфрама!

9

JJIvanov

преди 7 години

като геолог предупреждавам всички че рудодобива убива изключително ценни живи форми - кристали.Огледайте колко са красиви сфалерит,пирии,халкопирит,галенит,кварц ..Всички те са живи умни създания .ПОдържат важни охранителни функции и трупат и преработват информация в тяхно собствено време.Да се огледат рудници от които народа губи и да се затворят..Много ценни са и гипсовите кристали..

8

.!.

преди 7 години

Епа само в БГ на територията на един курортен град изхранващ се главно от туризъм може да се открие мина за рудодобив! Еми ко може да се иска повече! Сега хем туристите след посещение на курортния град ше могат след това да се пообогатят с тежки метали хем и фирмата концесионер ще забогатее за сметка на туризма хем и някой от държавата ше земе едни тлъсти комисииони! Ема да живей държавата!

fallback