Снимка: Кметство с. Свежен, Facebook
fallback

В Свежен всички важни новини се разпространяват чрез Facebook. Почти всеки жител на средногорското село има профил в социалната мрежа, дори 75-годишната Мария Тонева.

"На мен ми е добре, защото научавам много работи от него. Дори самият господин кметът, който е в селото - той в понеделник пуска какво се е случило, какви мероприятия ще се правят, къде ще ходим, къде ще празнуваме", разказва Мария Тонева пред bTV.

Oще по темата

Използвайки Facebook кметът споделя ежеседмично новини с цялата общност, а за онези, които нямат интернет, той принтира постовете си и ги окачва на стената пред сградата на кметството.

"Това увеличава и качеството на техния живот. Да седи една баба на 90 години и да разговаря с внучката си дали в Германия, дали в Канада, дали в София - това е удоволствие за тях", каза кметът Христо Енков.

Как информира жителите на селото, кметът разказва и на важен гост. В края на февруари в България идва Декс Торик-Бартън - бившият говорител на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун и автор на речите на създателя на Facebook Марк Зукърбърг в продължение на 4 години, а в Свежен, Бартън попада съвсем случайно.

Декс Торик-Бартън остава толкова впечатлен, че веднага пише пост в социалната мрежа.

"Тази година посещавам малки общности из Европа и Щатите, за да науча как са се развили през последното десетилетие. Имах възможността да разговарям с кмета на село Свежен днес. Tова старо село е било населено от хиляди в миналото, но в крайна сметка днес там живеят по-малко от 200 души", пише Декс.

"Хората от селото използват Facebook група, за да споделят спомени и снимки, свързани с историята на селото, преди те да бъдат изгубени за бъдещите поколения", впечатлява се Декс.

"Църквата на селото беше реновирана, благодарение на средства, събрани чрез Facebook, а миналата година по същия начин са закупени и коледни подаръци за жителите, които нямат семейство. Това са невероятни истории за това как технологиите не разрушават традицията, а напротив - заздравяват я", посочва Декс Торик-Бартън.

Постът му достига лично до основателя на социалната мрежа - Марк Зукърбърг.

"Това е страхотна история! Благодаря, че сподели!", пише Марк.

Собственикът на местната бакалия също става част от историческото посещение.

"Наистина не очаквах. Това, което и кметът ме помоли беше за дискретност. Защото Декс и неговите приятели не искаха да се вдига някакъв голям шум. Те просто искаха да видят, да покажат селото на Декс. Той търсеше чистата автентичност", спомня си Иво Тавитян.

Бартън дори пренощувал в Свежен.

"Той не е първият важен гост, който идва в Свежен и при нас. Освен това, той е много земен. Много естествен млад човек, който не си е придавал важности, за да ни притесни", разказва Веселина Добрева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

mgs

преди 7 години

До benzin 100Теб с отстъпка ли ти го дава, за да пишеш за бензина му при статия за бабите от Свежен...

17

benzin 100

преди 7 години

Всички против Марешки, но бензина му е 1,86лв.Никой не говори за това, но всички зареждат там. Не знам защо Лукойл, Еко, ОМВ, ШЕЛ продължават да продават на 2.12 лв.Има ли някой който да зарежда там !!!Не на лъжливите монополисти в бизнеса с горива !!!

16

123

преди 7 години

Само където снимката не е на с.Свежен. Google-нето го за да се уверите.

fallback