Снимка: Reuters, архив
fallback

Броят на ражданията в Европа намалява застрашително, най-тежко е положението в България, предупреждава електронното издание на френския вестник "Економи матен", цитирайки данни от националния статистически институт на Франция.

Oще по темата

Ражданията във Франция са отбелязали спад с 2 на сто спрямо 2015 г., а самата 2015 г. е отбелязала спад от 2,7 на сто спрямо предишната година.

Ако тенденцията се запази, възможно е тази година във Франция да се родят по-малко от 730 000 деца.

Все още няма данни за 2016 г. за целия Европейски съюз.

Данните за 2015 г. обаче са притеснителни, с 5,09 милиона раждания срещу 5,2 милиона смъртни случая, отбелязва изданието.

Най-тежък е балансът в България със 70 000 раждания срещу 110 000 починали, но дефицитът е тежък в редица страни.

В Германия новородените са били с близо 200 000 по-малко от починалите. В Италия "недостигът" е достигнал 160 000. Гърция, Румъния, Португалия и Унгария също са "на червено".

"Дефицитът" на ражданията е по-тежък от бюджетния и се комбинира с него.

След няколко десетилетия населението на Италия при сегашните тенденции би спаднало до 55 милиона, много от които старци.

Не е ясно как те ще могат да връщат дългове, натрупани от 60 милиона души, при по-нисък дял на работоспособното население, отбелязва "Економи матен", цитаран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

128

Анонимен

преди 7 години

А защо не кажат, че това са + българските деца родени в чужбина и които надали ще се върнат в България. Родителите на всяко дете на българи родено в чужбина, трябва да изпрати акта за раждане и по този начин да информира българските власти. Така статистиката става стъкмистика. Колко деца реална са родени и живеят в България? Колко са на родители, които въобще говорят български?

127

Ясно

преди 7 години

Ако пътувате из Европата само забележете дали има забрадка без 2-3 деца защото на мен това ми прави адско впечатление. У нас е трагично разбира се, както и всичко останало-в момента сме се пуснали по наклона и към 2050 ще спрем като Турция и останалите съседи ни натиснат и заграбят каквото могат. Кой ще ги спре? 2 мил циг сни или 2 мил стари хора. Трагедията е пълна но всеки си трае и важното е днес да открадне малко от тук и там или пък да си пие биричката на терасата.

126

САЩ

преди 7 години

Мисията е изпълнена, българите намаляват с бързи темпове и приближават числото което заповядахме - 5 милиона. От тези 5 милиона половината ще бъдат българи, така много по-лесно ще бъдат контролирани. Ако се опитат да водят самостоятелна политика ще им откъснем част от земите и ще организираме финансови кризи и фалити, като през 96-та година. Защо го правим ще попитат някои. Ами защо не? Защото можем!

fallback