Снимка: Bulgaria ON AIR

Ще ви разкажем за сблъсъка на една майка... с държавата. Синът й е със 100% инвалидност, но тъй като е пълнолетен, не получава допълнителна финансова помощ.

Допреди година жената е била негов личен асистент, но след приключване на програмата семейството трябва да разчита само от инвалидната пенсия на младия мъж.

На 1 март Бирсен Ахмедов ще стане на 33 години. От раждането си е прикован на легло от детска церебрална парализа. Заради спиране на програмата за лични асистенти майка му Бахтишен е в безизходица.

"Той, откакто си е роден, е на легло и има нужда от постоянни грижи… някой да ми го гледа. Трябва да му плащам от порядъка на 500 лв. Каквато и работа да работя в Русе, примерно ще изкарам 600 лв. и примерно 500 като дам, аз какво правя", разказва пред Bulgaria ON AIR Бахтишен.

В момента семейството се издържа с 220 лева, колкото е пенсията на момчето. Бащата е напуснал работа по здравословни причини, а майката се грижи денонощно за сина си. Често се налага да се викат лекари у дома им, тъй като момчето е на легло.

От общината признават, че часовете и заплащането за личен асистент са малки. По-рано социалното министерство е отпуснало по проект 1 млн. лева за период от осем месеца. Сега парите са двойно по-малко, а времетраенето на проекта – три пъти по-дълго.

И според институциите, и според родителите е крайно време да се помисли за хората с увреждания над 18 години, които са изоставени от системата. Едно от предложенията е да им се осигури поне една минимална заплата като доход, за да могат да покриват елементарните си нужди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase