Снимка: Булфото

Общ преглед

Служебният министър на правосъдието Мария Павлова откри днес ремонтирания затвор в Сливен. Мерките за подобряване условията в затворите са част от програма на българското правителство, с оглед изпълнение на пилотното решение на Европейският съд по правата на човека от 2015 г. и нееднократните мониторингови препоръки на национални и международни организации за привеждане на условията в затворите в съответствие с европейските стандарти.

Още по темата

Тя припомни, че през последните години страната е търпяла множество критики от неправителствени организации за лошите условия в местата за лишаване от свобода и арестите.

Министърът посочи, че с направените ремонти се отговаря на две от основните критики - осигуряване на санитарни възли в помещенията, както и повече време за използване на топла вода.

Министър Павлова заяви, че въпреки кратките срокове, в които ще работи служебното правителство, ще бъдат продължени поетите ангажименти за подобряване условията в местата за лишаване от свобода.

Тя обяви, че до дни ще бъде открито изцяло ново затворническо общежитие в Дебелт, което отговаря на всички европейски стандарти. Мария Павлова добави, че до края на годината сливенският арест ще бъде преместен на територията на затвора в града за осигуряването на по-добри условия за арестантите.

Ремонтът на женския затвор в Сливен е на стойност 1 093 682 лева и е направен с бюджетни средства.

За шест месеца са били изцяло ремонтирани 76 жилищни помещения и във всяко едно от тях е изграден самостоятелен санитарен възел, подменени са мебелите, обновен е интериорът. Напълно обновени са шест бани, шест клуба по интереси, както и трите етажни площадки. Изградена е и инсталация от слънчеви колектори, предвидена да работи целогодишно. Поетапно е подменена и дограмата, като почти в целия затвор е поставена енергоспестяваща.

Сливенският затвор, който е единственият в страната женски затвор, е създаден през 1960 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар