Снимка: архив, Bulphoto
fallback

За преустройството на лагера в Пъстрогор ще бъдат похарчени около 2,24 млн. лева лв. 10 % от тях са осигурени от държавата, а останалите са от Европейската комисия.

Започна монтирането на 5-метрова ограда на бежанския център край свиленградското село Пъстрогор. Така лагерът ще стане, както бе обещано от отворен в затворен тип, пише "Монитор".

Още преди седмица започнаха изкопните и подготвителните дейности по същинския строеж. Фундаментът на оградата е 80 см дълбок и 70 см дебел. Над него се издига 3- 3, 50 -метрова железобетонна стена с двойни скари и дебелина 30 см. Над нея ще има и метална мрежа с височина 1.70 м. Междувременно областния управител на Хасково Минко Ангелов заяви, че са започнали преговори с Европейската комисия площадката на нов палатков бежански лагер да не бъде на територията на област Хасково. Според Ангелов, предишното правителство е подписало споразумение с Брюксел и изпълнението му е в много напреднал етап. Ако ангажиментът бъде изпълнен, Европейската комисия ще преведе на област Хасково 3,9 млн. лева.

Предполагаемото място за палаткова площадка ще бъде бивша застава с площ 95 декара между селата Сладун и Маточина. Теренът е на около 35 км източно от Пъстрогор. Лагерът там трябва да бъде резервен и да се активира само при ескалация на бежанския натиск, който в момента по данни на ДАБ и Гранична полиция е много слаб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Гост

преди 7 години

Хората си броят стотинките,а тук се подхвърлят някакви милиони,на кого,за какво,с такава лекота сякаш са 1-2 лева! Милиони, милиарди,къде се намираме, какво става,думи,думи,лъжи обидни за слушане от хора познати до втръсване!

18

Анонимен

преди 7 години

Предишното правителство подписали споразумение с ЕС?! Такова решение се разисква най малкото.А патриотите подкрепяха това правителство, и са против бежанците?! Продажници

17

мне

преди 7 години

А нямало възможност за лекари във всяко едно училище, но ще се намерят парици за готованковци. WTF?

fallback