Снимка: Flickr.com
fallback

От следващата академична година Министерството на образованието и науката ще намали субсидирания прием в някои професионални направления. За сметка на това от началото на 2018 г. ще се увеличи издръжката на един студент в направленията с най-ниска субсидия.

Това стана ясно на среща на служебния министър на образованието и науката проф. Николай Денков с ректорите на университетите, които преподават в професионалните направления "Икономика" и "Администрация и управление", съобщиха от МОН.

Министърът e бил категоричен, че намаляването на броя на студенти е неизбежно и ще засегне главно университетите със слаба реализация на абсолвентите.

"Има огромен дисбаланс в реализацията на завършилите - в някои професионални направления тя е 90 на сто, а в други - 20-30 на сто", е заявил той.

Самият университет ще трябва да реши какво да прави със специалностите, чиито възпитаници не намират работа според образованието си - да ги закрие или да се опита да ги развие, е уточнил проф. Денков.

Той е против този въпрос да се решава с административни мерки от страна на министерството.

При определянето на приема ще се отчита и регионалната значимост на университетите, някои от които са единствени за няколко области.

"Очакваме от всеки водещ регионален университет да излезе с програма - да каже какво очаква да постигне през следващите години на базата на перспективите за региона, на разговори с бизнеса и общините", е заявил министърът.

Проф. Денков е обърнал внимание, че броят на завършващите ученици намалява, а университетите заявяват субсидирани места за 80 на сто от випуска на абитуриенти. По неговите думи МОН ще намали субсидирания прием до около 60 на сто от броя на дипломиралите се младежи.

Министерството иска да ограничи достъпа до направления като "Икономика" и "Администрация и управление", в които сега учат около една трета от студентите. В същото време държавата ще се опита с позитивни стимули да пренасочи младите хора към професионални направления, които са приоритетни за държавата.

Промените в приема ще приключат следващата година, когато също ще има известна редукция на броя студенти, е уточнил проф. Денков.

Ректорите на университетите са подкрепили необходимостта от промяна, но са изразили опасения, че подобна реформа може да остави някои от тях без достатъчно средства, за да поддържат учебния процес.

"Нека да намалим раздутия брой студенти, за да оправим финансирането", се е обърнал към тях министърът.

"Не е нормално да имаме над 50 на сто млади висшисти, които не се реализират на позиции, изискващи висше образование", е посочил той.

Проф. Денков е припомнил на ректорите, че трябва да се използват и други източници на финансиране на висшите училища - например чрез осигуряване на възможности за учене през целия живот, съвместна работа с бизнеса, както и чрез финансирането за наука, което трябва да се увеличи през следващата година, предава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

dss

преди 7 години

Не само специалностите, но и броят на университетите трябва сериозно да се редуцира.

23

Анонимен

преди 7 години

При всички специалности трябва да има сериозна резачка! Икономистите поне са една идея по- подготвени за пазара на труда от разни психолози, философи, социолози. А, където е наистина трудно студентите сами редуцират бройката.

22

DiesIrae

преди 7 години

Тъй като професорите са антики и през живота си не са продали и болт, но те учат как да продаваш камиони. Крайно време е за преподавател да се иска не да си чел комунизъм, комунизъм, а да имаш 20 години трудов стаж в професията която искаш да преподаваш. Няма как хора без 1 ден трудов стаж да ти преподават как да работиш или как работи икономиката, машината, съдът или каквото и да е друго. Така става когато даскалите са виждали интегрална схема или банка само на снимка.

fallback