Снимка: Bulgaria ON AIR

Тунелите "Витиня", "Топли дол" и "Ечемишка" ще бъдат инспектирани днес от 8:00 до 17:00 часа.

Още по темата
Движението по АМ "Хемус" е затворено в този времени отрязък, като алтернативен маршрут за шофьорите е предвиден старият път, който се отклонява към Витинска река и продължава до Ботевград. Движението е двупосочно и към София, и към Варна, предава репортер на Bulgaria ON AIR.

Ревизията е съставена от инспектори от Пътната агенция, Министерството на транспорта и служители на Университета за строителство и геодезия (УАСГ).

Дотук се стигна, след като в началото на февруари част от осветителната система на тунела падна и една жена загина. След случая институциите започнаха проверки на всички тунели в България.

Проверката днес обхваща тунелите "Ечемишка", "Топли дол" и "Витиня". Инспекторите трябва да разберат дали тунелите имат течове, дали осветлението е добре закрепено.

Според различни експерти тунелите все още могат да бъдат използвани, въпреки че са строени преди 30 години, но трябва да бъдат поддържани.

В "Ечемишка" има и втора проверка от страна на прокуратурата. Бе решено тя да се случи, след като главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира след информациите, че цената на новото осветление, е двойно завишена.

Утре се очакват подобни инспекции и в тунел "Правешки ханове", затова движението ще бъде отново затворено между 08:00 и 17:00 часа. От Пътната агенция към момента няма да дават изявления пред медиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase