Снимка: БТА

Премиерът Огнян Герджиков е удовлетворен от видяното и чутото от него при днешното му посещение на ГКПП - Кулата. Той се запозна на място с работата на екипите, тяхната натовареност и организацията на пункта.

Заедно със служебните министри - на вътрешните работи Пламен Узунов и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев - премиерът посети и Съвместния контактен център, в който работят смесени българо-гръцки екипи. Той бе посрещнат тук и от ръководителите на гръцкия граничен пункт Промахон.

"Както виждате, тук е спокойно", посочи министър-председателят, цитиран от БТА.

Що се отнася до опашките на гръцка територия, за което се оплакаха шофьори, Герджиков каза, че отговорът трябва да се потърси от гръцките служби. "Ние се интересуваме от това, което правят нашите служители, нашите граничари и митничари", каза служебният премиер.

"Аз видях как добре работят съвместно и това наистина е като пример за взаимодействие между страни, които са съседни и при това членки на Европейския съюз, коментира премиерът. Така си представям сътрудничеството между две такива страни. И както има една картина на Вешин - "На Шипка всичко е спокойно", така мога да кажа, че на българо-гръцката граница всичко е спокойно", заяви Герджиков.

На въпрос - как ще реагират българските власти при евентуална блокада на гръцките фермери и контраблокада от български шофьори, министърът на вътрешните работи Пламен Узунов отговори, че е в ежедневни контакти с гръцките си колеги и обсъжда с тях постоянно ситуацията там.

"Не очакваме гръцките власти да допуснат нарушаване на обществения ред, свързано с блокиране на границите ни, заяви той. Освен това имаме готовност, ако действително има подобен риск, ние с компесаторни мерки във вътрешността на страната да създадем такава организация, че тук на пункта да няма струпване на тежкотоварни превозни средства."

Попитан дали могат да се очакват рокади на ръководни кадри в областните дирекции на МВР, вътрешният министър припомни това, което е обявил и на националното съвещание на МВР.

"Единствените три критерия, при които ще се водим при вземане на решения за това дали един или друг областен директор си върши работата, са резултатите от служебната му дейност, професионалните му умения, лоялност към системата", заяви Пламен Узунов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase