Снимка: Булфото, архив

Лъвицата Стела от зоопарка в Стара Загора успяла да избяга от клетката си, но след около час и половина навън била упоена и върната при "мъжа си" Симбанджи зад мрежата. По това време заради студа почти нямало посетители, никой не е пострадал. Инцидентът станал във вторник преди обяд, информира "24 часа".

Животното излязло от клетката си, тъй като гледачът, който храни лъвовете, не закрепил добре резето на вратата и
Стела успяла да го избута - така си отворила пътя към свободата.

Не отишла далече, а се разходила из шубраците на 150-200 метра от клетката си, в района на тревопасните животни, без да напусне територията на зоопарка.

По-късно била подмамена с парче месо и упоена, като била простреляна с упойваща спринцовка. След това била пренесена в клетката и се събудила в добро състояние.

Екипът на зологическата градина се справил със собствени сили и не се наложило да търси подкрепление.

Все пак напрежение имало - да не би случен шум да подплаши бегълката.

Директорът на зоопарка доц. Радослав Михайлов поясни, че в случай като този веднага всички посетители, колкото и да са малко, се извеждат навън, а вратите се заключват, за да не влязат нови.

Самото животно е на около 6 години.

То е свикнало с хора - самият директор го бил отгледал от бебе буквално на ръце, и не е създавало проблеми.

Разбира се, риск съществувал, тъй като не навсякъде оградата на зоологическата градина е достатъчно висока и всяко по-пъргаво животно би могло да я прескочи.

Особено в състояние на стрес, в какъвто попадат на свобода питомците на зоопарковете, които са свикнали обикновено да живеят в клетки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase