Снимка: plovdiv2019.eu
fallback

При подготовката на Бюджет 2017 в Министерството на финансите бяха открити несъответствия между ангажиментите на държавата и Община Пловдив за подготовката и провеждането на проявите за Европейската столица на културата. Не бе открито правното основание, въз основа на което държавата да финансира културни събития за ЕСК, обясни бившият депутат от ГЕРБ Менда Стоянова, която бе председател на бюджетната парламентарна комисия, цитирана от БНР.

От общия бюджет на ЕСК, който е в размер на около 36 милиона лева, 20 млн. лв. се осигуряват от държавата за събития, а останалите 16 млн. – от общината, която финансира инфраструктурни проекти.

При разглеждането на Бюджета за 2017 г. обаче се оказало, че Законът за публичните финанси не дава право на държавата да финансира събития, а само капиталови разходи.  

Има два начина да се реши несъответствието, коментира Менда Стоянова.

Единият е да се смени това кой какво финансира, а другият – събитията да се финансират чрез фонд "Култура" към Министерството на културата.

Менда Стоянова обясни, че се е срещнала няколко пъти с бившия културен министър Вежди Рашидов, за да подготвят текстове за наредбата, с която да се пренасочат събития по апликационната форма от държавата към общината.

Времето обаче не ни стигна да свършим работата докрай. Вероятно тя няма да е приоритет и за служебното правителство и трябва да се чака следващият редовен кабинет да реши този проблем, коментира Менда Стоянова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Тео Димитров

преди 7 години

Смирена другарката плавно поде:"За културата хич пара не остана,кой по колко успя-всичко се взе,положението е черна котка одрана.Но виж-пролетта ако пак сме на власт,ще измислим нещо,ти само я дай!"Че остана ли нейде заблудената страстроден град без корист да обичаш до край?

5

Ник

преди 7 години

До Анонимен2 Това за пожара е болна тема на почти всички пловдивчани. 2016 година беше ад за Пловдив, може би защото му завиждат. Парите е ясно че няма да ги дадат и затова направиха голяма олелия с Тотев, за да изкарат него виновен. Не всичко което с пише по медиите е точно така. Твоето мнение показва колко сме единни българите.

4

Пешо*

преди 7 години

И резултата е на лице Грамотността в медиите пада като курса на рублата

fallback