Снимка: архив, Reuters
fallback

Пациенти са принудени да доплащат за преглед при личен лекар независимо дали са здравноосигурени. Хората дават сумата от 5 лева за преглед при общопрактикуващ лекар, вместо приетата със закон такса от 2.90 лева.

Прегледът за деца, също се плаща. Такава е практиката в кабинети в Асеновград, съобщава Нова тв.

Кабинетите са за неотложна помощ и лекарите тук заместват джипитата в почивните им дни. По закон таксата трябва да бъде 2.90 лева и нито стотинка повече.

Пациенти плащат за измерване на кръвното, за преглед при болно дете, въпреки че по закон малките пациенти са осигурени. Според майка на 6-годишно момче, в тази болница се плащало и при личен лекар, не само в почивните дни.

От Центъра за защита правата на пациентите смятат, че всяка такса за преглед, различна от 2.90 лева е в нарушение на закона. През изминалата година в Здравната каса са постъпили едва 47 жалби за нарушения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимна

преди 7 години

На нас ни се наложи да посетим дежурен кабинет в почивните дни и заплатихме такса 3 лв. при положение че за децата трябва да е безплатно.Срам и позор,защото още при влизането в кабинета преди прегледа бяха поискани тези пари и нещо още по-лошо и жалко тези дежурни лекари са толкова некъдърни и не разбират нищо,че ни бяха изписани лекарства които изобщо не са за тази диагноза.Аз съм твърда и категорична,че повече няма да заведа дете,нито аз бих отишла в този кабинет за нищо на света.

23

коко

преди 7 години

До Анонимен 19Мой човек , дай боже и ти да се пенсионираш някога . Сега на темата .То в нашата ХУБАВА БЪЛГАРИЯ , (не както някой казват " тази стана" всичко зависи от нас .Народа каза 1 бг лев за гласувал гражданин . Те какво .Малко е левчето да му сложем една десетица отпред и готово . Това е .

22

чужденеца

преди 7 години

аз лично не разбирам защо след като си осигурен въобще трябва да плащаш,защо?Аз имам европейска медицинска карта ,която важи в цяла европа,но като си бях в Бг. Последно ходих на лекар и той ми каза че не важи тука що за глупост?посещавал съм и други държави там проблем няма.

fallback