Снимка: Булфото

"Първи тест за новия президент Румен Радев". Такава провокация отправят природозащитници към държавния глава.

Още по темата

Екоактивистите се събраха на протест пред президентството около 18 часа. Той продължи и пред сградата на Министерството на околната среда и водите.

Природозащитниците настояват Румен Радев да наложи вето на променения Закон за концесиите. Припомняме, че той беше приет малко преди НС да се разпусне и позволява неограничено време на отдаване на концесии на ключови обекти като например плажа Иракли.

Екозащитниците издигнаха лозунги и плакати с надпис "Граждани срещу мафията".

"Искаме вето на закона на концесиите, да се върне и да се разгледа от следващия парламент с широко публично обсъждане, а не така скришно, както беше гласувано в последния парламент. Предполагаме, че президентът Радев като се върне от Брюксел ще има среща с различните страни и ще може да прецени сам. Мисля, че има достатъчно аргументи и ще бъдат взети предвид", коментира Андрей Ралев от ПП "Зелените" за Bulgaria ON AIR.

Другото важно искане зависи от служебния министър на околната среда и водите, съобщи още Ралев. По думите му то е свързано със застрояването по Черноморието.

"89% от българите са на мнение, че не трябва да се застрояват повече от нашите черноморски плажове и искаме да се обявяват зоните от "Натура 2000", където да има някакви режими", заяви Ралев.

"Ако президентът Радев не реагира, означава, че не живеем в нормална държава", добави природозащитникът от "Зелени Балкани" Андрей Ковачев.

Мерките за сигурност са засилени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase