Общ преглед

От вчера Перник е шарен, цветен и шумен. Градът стана Европейската столица на карнавала с началото на фестивала "Сурва".

В Перник се събраха кукери от целия свят, а хиляди туристи се стичат, за да се насладят на танците, костюмите и веселието.

Международният фестивал на маскарадните игри е сред най-големите изяви на традиционни народни игри и обичаи с маски в Европа и света. Провежда се традиционно в Перник всяка година през последните петък, събота и неделя на месец януари. Обикновено във фестивала участват повече от 6 000 души в над 100 маскарадни групи от всички етнографски региони на страната.

Фестивалът „Сурва” се провежда под патронажа на Министерството на културата и с неговата подкрепа. Както е известно, обичаят "Сурва", който е и в основата на празника, вече е в Списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.

Международният фестивал "Сурва" e смятан за най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до наши дни варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. "Сурва" е и най-старият фестивал на маскарадните игри в страната ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар