Снимка: bgonair.bg

Трагедията в Хитрино разтърси живота на стотици българи. 10 Декември се превърна в датата, която накара цяла България да се замисли. 7 души загинаха, десетки семейства останаха без дом.

Героите на Хитрино, които бяха наградени с почетно държавно отличие за смелост, разказват пред Bulgaria ON AIR за случилото се в опустошеното село. Как се преживява напрежението и струва ли си да рискуваш собствения си живот в името на другия?
 
Запознайте се с мъжете, които останаха в пустото село и повече от седмица живееха с мисълта, че всяка минута може да е последна.

"Тази дата никога няма да я забравя...и сега съм там...", коментира ст. комисар Ялчън Расим от ОДМВР-Шумен.

"За първи път виждам толкова тежка ситуация в моята дългогодишна практика. Няма човек, който да не се страхува...Рискът беше голям. Къщите бяха сринати, горяха три цистерни", разказа Иван Иванов, директор на РД "ПБЗН" Шумен.

"Овладяването костваше много усилия и нерви. Започнах да проумявам, че на всяка цена трябва да се справим с това", каза Красимир Колев от пожарната в Шумен.

Той пристигнал в Хитрино минути след взрива. Разказва, че организацията е била създадена буквално за няколко минути. Екипите се разделят на две - едните спасяват хората, а другите се опитват да потушат пожара.

След трагедията всеки един от тези мъже получи от държавата орден за храброст.

"Медалът не може да се постигне без колегите... Той е за всички", каза Иван Иванов.

След огнената стихия - сега на ход е снежното бедствие. Срещу него се изправят същите тези смели българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase