Снимка: Reuters, архив
fallback

Големият студ доведе до сериозни проблеми за черешите. В Кюстендилска област измръзванията са между 70 и 90%. Това показва проверка на специалистите от Института по земеделие в областния център.

Констатирани са и измръзвания до 30% при ябълките и сливите. "Овошките от череши не са измръзнали напълно, защото пъпките са били в дълбок покой", обясниха от Института.

Директорът Димитър Домозетов поясни, че при черешата, ако 30-35% от плодните пъпки са запазени, добивът е добър. "Тук по 10% са запазени. Значи реколтата ще бъде частично компроментирана", каза още той пред БНТ.

В най-студените дни температурата в Кюстендилско падна над минус 24 градуса.

Заради ниски температури миналата пролет почти 90% от реколтата от череши в Кюстендилска област беше унищожена. Това се отрази както на качеството, което беше много по-лошо от предходни години така и на цената. На едро плодът се търгуваше с 40 ст. за килограм повече, а по пазарите на дребно се продаваше над 2 лева за килограм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Иванушка

преди 7 години

До АбсурдЯдеме вносни, защото такъв е манталитетът ни! Нормално е да платиш повече за Българска продукция - от една страна вкусът е коренно различен, от друга страна подпомагаш и производителя, а не някой мързелив грък дето ни блокира границата като му свърши сезона на цитруса Януари! Като не искаме вносни, ще плащаме повече! Иначе Българското умира!Ай със здраве!

11

grep

преди 7 години

Не разбирам много от овошки, но черешата в двора не цъфти през зимата както повечето плодни дървета, и както преди много години зимата е нормално студена, така че днес.бг да попитат някой квалифициран за коментар, защото ми се струва, че има нещо гнило в Дания ...

10

Чегевара

преди 7 години

Мой познати в пазарджишко плащаха по 30-40 стотинки на килограм само на берачите .А на борсата черешата си беше левче .

fallback