Снимка: Булфото, архив
fallback

От половин до един тон луга трябва да се ръсят на километър по пътищата в големите студове, предвиждат нормативите.

"За този химикал трябва да се използват от 80 до 150 грама на квадратен метър от пътя", обясни доц. Петър Стефанов, УАСГ.

"Количествата луга и сол зависят от температурата на въздуха и състоянието на настилката, дали е пресен снеговалеж, или вече пътят се е заледил. Обикновено се използва натриев двухлорид (сол) и магнезиев двухлорид (луга), който е отпадъчен продукт от производството на морска сол или калциев двухлорид. За солта количеството е от 20 до 75 на кв. м", добави той пред "Монитор". По думите на експерта обаче при температури под минус 15 градуса нищо не помага - нито луга, нито сол.

"От началото на зимата по пътищата на страната е хвърлена двойно повече сол, отколкото за същото време на миналата година", съобщи Русанка Петрова, управител на най-голямата фирма в България за внос на продукта. Тя се позовава на нарасналите поръчки от страна на фирмите за пътна поддръжка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Бате Серги

преди 7 години

Лугата е на всеки километъъъъър,лугата е на всеки километъъъъъри такааааадо края на светаааа!

13

Анонимен

преди 7 години

Господа, предвидени са няколко хиляди тона пясък, идват лятото. Ако няма сняг тогава ще видя за хотелче да си направя, да не се заносва...

12

Анонимен

преди 7 години

Ден година храни!

fallback