Снимка: Flickr.com
fallback

Още през септември месец миналата година Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за организирана престъпна група, състояща се от служители на митница "Варна – Запад" за корупционни престъпления - искане и получаване на подкупи.

Към този час са задържани 25 лица сред които има митнически инспектори, стажант-митничари и спедитори. Това съобщи Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор на брифинг в Съдебната палата.

Oще по темата

По думите ѝ процесуално-следствените действия продължават, но до този момент са извършени над 70 претърсвания и изземвания на територията на Варна.

Действията са извършвани и в служебни помещения, и в домовете на лицата.

Тя отбеляза, че служителите на ГДБОП са открили 711 000 лева, за които прокуратурата счита, че представляват средствата получавани от групата при извършваната престъпната дейност.

"Съдия от Специализирания наказателен съд в момента е във Варна и в негово присъствие се провеждат разпити на свидетели. До края на денонощието спецпрокурорите ще повдигнат обвинения на конкретни лица“, каза тя.

По думите ѝ са използвани СРС-та, митничарите са били следени 4 месеца.

Повече подробности и конкретни обвинения ще бъдат предоставени утре сутрин.

Както по-рано Dnes.bg съобщи, акцията в морския град е на ГДБОП и специализираната прокуратура. Тя е започнала след сигнали за искане и вземане на подкупи. Според разследващите става дума за нарушения при обмитяването на контейнери на пункта.

До момента е ясно, че за 24 часа са задържани 24 митничари, като тепърва ще се преценява на колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения за корупция. Митническите инспектори са били следени от шест месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

отстрани

преди 7 години

Добре е да се уточни колко от тези 700 000 лв са открити в домовете на митничарите, и колко в домовете и офисите на спедиторите - хората, които заплащат митата, акциза и ДДС-то на стоката за внос въз основа на пълномощни, издадени им от собствениците на стоката... Защото по този начин поднесена информацията ми напомня вица за свинското със зеле - кой ял зеле и кой - свинско.... Или важното е да създадем новина.... а пък колко е коректна това няма значение.....

26

Анонимен

преди 7 години

не се наядохте бе шкембаци .

25

ppq

преди 7 години

как ще намерят 711000 в къщите на 20 митничара. Дори средно да ги разделиш се пада по 30000-40000 на калпак. А и не всички са равни- как държат толкова пари. Ние обикновените хора по 500 лв не държим, а на тези как им стига смелостта да го правят?

fallback