Снимка: Flickr

С ярко, почти оранжево оперение, изненадват пеликаните през зимата посетителите на варненския зоопарк, съобщава директорката на зоологическата градина Иванка Стоянова за информационна агенция "Черно море". 

"Въпреки че езерото е почти замръзнало, птиците живеят навън. Така те стават лесна плячка за лисици, които са естествени обитатели на морската градина и често преминават и през нашата ограда. Поради тази причина сме завързали кучета в близост до замръзналите водоизточници, за да пазят птиците. До момента не сме имали проблеми с набезите на лисиците", коментира директорката.

Тя споделя още, че от зоопарка са взели навреме мерки и са осигурили достатъчно храна за животните през зимните дни. "Нямаме никакви проблеми, при нас е истинска бяла зимна приказка и каня малки и големи да се убедят сами. В последните дни много се забавлявахме с малките лъвчета, които си играха със снега и му се радваха. Мечката тази година не дочака студа да заспи своя зимен сън, а започна да си почива още в най-топлите дни, тъй като вече е доста възрастна и се изморява бързо", казва още Иванка Стоянова.

И тази година в зоологическата градина събират използваните коледни елхи за храна на животните и украса на клетките. "До момента единица са тези, които носят своите елхи. Обикновено най-големи количества получаваме в края на месеца. Хората гледат максимално дълго да запазят своята естествена коледна украса", отбелязва Стоянова. 

Директорката на варненския зоопарк отказа да коментира плановете за ремонти и попълнения с животни през 2017-а, докато не бъде приет новият общински бюджет и не стане ясно с колко точно средства ще разполага зоологическата градина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase