Снимка: Булфото, архив
fallback

Климатологът Георги Рачев определи метеорологичната обстановка в страната като "уникална". Според него причината за това е продължителността на студа.

Oще по темата

"Тази обстановка е уникална поне за един период от 30 години, поради простата причина, че е ужасно дълга. В София отрицателните температури, ледените температури ще се задържат цяла седмица и не само да имаме леден ден максималната да е -2 или -3 градуса. Ние имахме максимална температура -11,5 градуса", коментира той пред БНТ.

Рачев допълни, че веднъж на 30 години в София температурата не се качва над -10 градуса за повече от 60 часа.

"Вятърът в Североизточна България ще стихне, но след това идва нов циклон, а в Източна България и Родопите се очакват нови снеговалежи", прогнозира климатологът.

"При 20 см сняг всичко се струпва на едно място и пътят е непроходим, докато не стихне вятъра. Вятърът сега в Североизточна България ще стихне, но идва нов средиземноморски циклон, който в момента е в Източното Средиземноморие. В Източна България и в Родопите ще има нова порция снеговалежи от утре сутринта и сряда. В планините има страшно много сняг. Чака ни един, после още един циклон. Това са валежи във високата планина, които ще натрупат сериозна снежна покривка. Този сняг ще се задържи особено във високата планина и до Великден. Ще се карат ски", каза още той.

Според Рачев не се очаква да става по-студено. В четвъртък се очакват положителни температури, а в Южна България ще преминат нула градуса в сряда. В неделя ще има ново застудяване, но по-меко от сегашното.

"До края на месец януари се очаква средиземноморски циклон, след което ще има един промеждутък от около седмица, в който над нашите географски ширини синоптичната обстановка ще бъде по-спокойна. Няма да има обилни снеговалежи, но определено януари месец върви към студен", допълни още Рачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

kireza

преди 7 години

ВЕДНЪЖ НА 30 ГОДИНИ....АБСОЛЮТНИ ГЛУПОСТИ....НА 70 ГОДИНИ СЪМ И ДО 1959 ГОДИНА ВСЯКА ЗИМА БЕШЕ ТАКАВА,СЛЕД ТУЙ СНЯГ ПАДАШЕ ПО-МАЛКО,НО ЧЕСТО ИМАШЕ ТЕЖКИ ЗИМИ,С ПО МИНУС 17 ГР......А МОИТЕ РОДИТЕЛИ ГОВОРЕХА И ЗА МИНУС 40 ГРАДУСА,КОГАТО С ТЕЖКО НАТОВАРЕНИ БИВОЛСКИ КОЛИ СА МИНАВАЛИ ПО ЛЕДА НА РЕКАТА...А СЕГА МАЛКО СНЕЖЕЦ И ПИЩЯТ ДО БОГА!НО КОГАТО ИМА ВЯТЪР НЕ ПРЕПОРЪЧВАМ ДА СЕ ПЪТУВА С КОЛА,ПАТИЛ СЪМ В МЛАДОСТТА...

46

Пешо

преди 7 години

Зимата наистина е ужасна и лично аз не помня толкова студено да е било последните 5 години. Може би преди 10 години последно помня такива студове и снегове в софия. Но миналата година си беше рай, зимата беше само 2 седмици и толкоз. Тази година хвана от ноември и не пусна дори за ден.

45

1234

преди 7 години

Няма студено време....има скабо облекло...Няма голям сняг и студ ...има неподготвена и некадърна държава..или по скоро територия с управление на мутри и доносници..Ако дойдат Канадци,Щведи или Норвежци и видят тук какво става ще ги боли един месец корема от СМЯХ!!!

fallback