Снимка: Булфото, архив

След тежката ситуацията, която имахме през изминалите 3 дни, можем да кажем, че нямаме бедстващи хора, няма хора в тежко или критично състояние, или заседнали в преспите, увери министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова.

Още по темата

Според нея изминалата нощ, макар и снежна и студена, е била спокойна и благодари на хората, че са спазвали указанията на властите.

Изключение обаче е имало, но Павлова се зарече, че това няма да остане без последствия.

Става въпрос за нарушение от страна на туристическа фирма, която си е позволила посред нощ, в затворения път Шумен-Разград да навлезе с автобус с 40 японски туристи и очаквано те са заседнали в преспите.

Екип на АПИ е извадил туристите при много тежки метеорологични условия.

"Пълна безотговорност на тази фирма. Сезирали сме компетентните органи да бъдат санкционирани, защото това подложи на риск 40 чужди туристи в България и това е недопустимо“, коментира Лиляна Павлова.

Имало е проблем и при друг случай. При него пък бедстващ гражданин е имал претенции кой точно да го спасява.

След усилена работа на пътните екипи главните проходи са отворени - Проходът на Републиката, Айтоски проход, Петрохан и Шипка.

Засега остава затворен Ришкият проход, защото навяванията продължават.

"Очакваме по-сериозно подкрепление от военните, затова да окажем съдействие на екипите на ЕНЕРГО-ПРО на територията на Добрич, Силистра и останалата част от Североизточна България, в която има най-много населени места без ток“, каза още Лиляна Павлова.

Главният път Варна-Добрич вече е отворен.

"Ситуацията в Североизточна България от гледна точка на снеговалеж не е толкова критична вече. Остават обаче вятърът и снегонаяванията, тъй като вятърът там е почти 60 км/ч“, обясни Лиляна Павлова.

По думите ѝ вятърът довежда до сериозно навяване и това е причината обстановката да остава усложнена в областите Силистра и Добрич, както и в Шумен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase