Снимка: архив, Bulphoto
fallback

В анализа на снежната криза от 30 и 31 декември изненадващо няма отчитане на сериозни грешки и пропуски.

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков свика щаба за реакция при бедствия и аварии още в първия работен ден след празниците, припомня "24 часа".

Oще по темата

"Проверих как са действали и пожарна, и полиция и АПИ, според мен те са взели навреме адекватни мерки", коментира Чолаков.

При затварянето на пътя Карнобат-Бургас за товарни автомобили в отсечката Бургас-Айтос вече е имало 25 камиона, тапите са се получили след аварирането на два от тях, уточни Чолаков.

По време на кризата недоволството срещу пътната агенция бе масово, особено от общините. Повечето от тях изкараха собствена техника, за да разчистват републикански пътища. Официално обаче никой не се оплакал.

Анализът на областния щаб показал, че военните също се реагирали бързо - при норматив от три часа за изкарване на техниката, те са успели за 75 минути.

"В 2.15 ч. бяхме на терен с МТБ-ата, на места снежната покривка стигаше метър, в отсечката Миролюбово - Айтос имаше закъсали два снегорина", допълва картината Чолаков, който изкара нощта срещу 31-ви в един от багерите.

Въпреки липсата на критики обаче щабът е решил, при очакваната нова ледена вълна да се предприеме по-навременно затваряне на пътищата като хората бъдат информирани предварително. Подсилени дежурства от страна на всички администрации и третиране на проблемните участъци от почистващите фирми са другите мерки. От РЗИ са предложили болните на хемодиализа да бъдат извозени предварително.

Като пропуск е отчетено недостатъчното подаване на информация за предприетите мерки към хората, попаднали в блокада.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

Анонимен

преди 7 години

Има виновни. Това са м***лоумните чалгари, които се натресоха неподгтовени в бурята и не казаха едно благодаря на момчетата, които ги извадиха от преспите.Бай *** най-лесно знае да каже, че другите са му виновни. Тръгнали зимата на дълъг път без вода и храна въпреки всички предупреждения. Ясно се видя от камерите в колите как никой не намалява при условие, че виждат в каква снежна пелена навлизат.

58

Анонимен

преди 7 години

Като затварят пътища да отменят винетките, явно няма смисъл от тях

57

Гост

преди 7 години

Казват, тирове, нарушили забраната за движение, закъсали и това довело до хаоса. Ами дайте данните на тези автомобили, данните на фирмата собственик и на водачите-нарушители, хората да предявят съдебни искове към фирмите и другият път нека пак нарушават забрани. Защо ги крият тези данни, а вдигат безпомощно рамене?!

fallback