Снимка: архив, Reuters
fallback

Хората с ваксина със сигурност ще прекарат грипа по-леко, но не означава, че изобщо няма да се разболеят. Грипният вирус се изменя непрекъснато, коментира пред Bulgaria ON AIR главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"Ваксината няма да се различава от класическия H3N2, но ефектът ще е този, който няма да позволи тежко протичане и усложнение. Всъщност това е, което искаме да направим. Искаме да запазим рисковите групи - хората над 65-70 години с хронични заболявания, тъй като при тях грипът е най-сериозното заболяване, обикновено води до висока смъртност", коментира той.

За д-р Кунчев ваксината е важен фактор за справяне с вируса и не препоръчва "самолечение", което е навик на повечето българи при лекуване на грипа.

"Това, че повечето в България сме "самолечители" - на това се дължи бързото развитие на антибиотична резинстентност. Ако тези симптоми – температура, отпадналост, продължават повече от 3 дни, въпреки взетите мерки или симптоматично лечение, това е показател, че нещата не са съвсем наред. Особено ако кашлицата стане производителна - с храчки, влажна е, изпитваме затруднения - това е показател за развитие на тежка вирусна пневмония", уточни той.

Главният държавен здравен инспектор коментира и откритите огнища на птичи грип в пловдивска област.

"За хора, които не са пипали болни или умрели птици, тези които не са в непосредствен досег със заразени птици - предаването е много трудно. Нормално е по това време на годината да има птичи грип с прелетните птици - те носят новите вируси", настоя д-р Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Пешо*

преди 7 години

1997 г. е първият и последен път в живота ми, когато боледувах от грип. Съвпадение ли, знам ли, но точно тогава ми беше и първата и последна в живота противогрипна ваксина.

25

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен 11-При асматичен ,или алергиченпристъп и..Благодаря ви! Очаквах да напишете нещо. Той всекидневно пие фрешове от цитруси и шейкове от банани. Никой не ми е казал, че не бива. Спираме ги! Още веднъж благодаря! Бъдете здрав!

24

Анонимен

преди 7 години

..на човек може да му бъде внушено да изитва някакво стардание, ако постоянно му се повтаря за това че той е под опасност от нещо. Правени са опити с хора, на които им е повтаряно от близки и не толкова, че те изглеждат болни, постоянно ги питат как се чувстват, поставя се под съмнение тяхната кондиция и жизненост и след определено време при част от хората се развиват симптоми.Тези факти бяха представени в книгата, която е часомт от научен труд на физиолози и психолози.Заглавието не си спомням

fallback