Снимка: архив Булфото
fallback

Огнищата с птичи грип у нас се увеличават. Броят им вече е 26, а унищожените птици са над 100 000.

Това стана ясно на заседание на Националния оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването, съобщиха от Агенцията по храните, цитирани от БТА.

В Щаба са участвали представители на земеделското и на здравното министерство, на МВР и на ДАНС. Правосъдното ведомство е съдействало затворници да се включат в унищожаване на болни животни.

Oще по темата

По време на заседанието е станало ясно, че предстои да бъдат убити общо 116 308 птици,

26-те огнища на заболяването са в девет области - Видин, Враца, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Пловдив, София-област, Стара Загора и Ямбол.

От полицията обещават съдействие по време на ликвидиране на огнищата за спазване на наложените мерките за контрол на заболяването, ограниченията за движение на птици и повишаване информираността на населението по места. Особено внимание ще се отделя на стопани на птици, отглеждани в т. нар. заден двор.

Представителите на птицевъдния бранш са предложили по-стриктни мерки, като повторното заселване на обектите в засегнатите региони да се позволи след шест месеца от приключване на мерките по ликвидиране на огнището.

Очаква се Центърът за оценка на риска по хранителната верига да направи анализ за необходимия срок за вдигане на забранителните мерки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

STAN4O FANELATA

преди 7 години

До бай ПеткоB R A V O!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

8

vlady

преди 7 години

Т.н. чума по птиците е известна още от 19 век, но щамове опасни за хората се появиха преди около 20г.

7

дедо Коце

преди 7 години

Допреди 25г. нямаше птичи,свински,маймунски и всекакъв друг грип.А по магазините винаги имаше прясно българско месо.Сега всичко ни е вносно...и грипа също.

fallback