Снимка: Reuters, архив

За отделните сеизмични зони на България честотата на катастрофалните земетресения достига до хиляди години, докато в Румъния средната честота е 40-50 години, успокои проф. Емил Ботев, ръководител на департамент "Сеизмология" в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН пред БНР, след като тази нощ силен трус беше регистриран на територията на Врача и беше усетен и у нас.

Още по темата

Според Ботев обаче няма никакво място за сравнение между България и Румъния.

"По отношение на катастрофалните земетресения сме нещо като Обетована земя", смята той.

"Изследванията, които правим, ни дават основания да твърдим, че нямаме натрупани такива големи напрежения, докато румънските колеги и международните експерти не могат да кажат това за вранчанското дълбочинно огнище. Очаква се там да продължават тези катастрофални земетресения с относително висока честота, докато честотата на тези земетресения с магнитуд 7, които могат да доведат до сериозно въздействие върху жилищния фонд и инфраструктурата, при нас стават на стотици години", поясни професорът.

Учените от БАН определят максималната степен на въздействие върху страната на земетресението във Вранча до пета и то в близките до Румъния населени места. Сеизмичните вълни пристигат безпрепятствено на големи разстояния, затова земетресението се усеща в много широк ареал, но остава само в сферата на усещанията, на въздействието върху психиката на хората, обясни проф. Ботев.

"Умерени по сила земетресения във Вранча се случват относително често, но дълбочината ги прави относително безопасни, с магнитут от 5, 5 до 6 по Рихтер стават в рамките на четири-пет години", допълни той.

Според него такива земетресения не водят до сериозно въздействие върху инфраструктурата.

Катастрофалните земетресения там не са рядкост, през 40-50 години стават земетресения с магнитуд по-голям от 7 по Рихтер, предупреди обаче той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase