Снимка: Bulgaria ON AIR

Днес ще ви разкажем за Даниел Бодичев – човекът, който преобрази градския парк в Добрич. Ентусиастът създава картини от сухите дървета и им вдъхва нов живот от близо 10 г насам. Бодичев определя стила си като варваро-езически.

Творецът има и друга страст – каменоделството. С него се срещнаха Ива Григорова и оператора Цветан Колев.

Дърворезбата е хоби на Даниел Бодичев. С годините обаче се превръща в негова запазена марка. Отрязан ствол на топола го "запалва" по идеята да удължава живота на отиващите си дървета в парка в Добрич.

"Винаги съм бил любител на дърворезбата. Почнах преди 10-тина година. Запалих се, пристрастих...Tози бор преди 5-6 г. го направих", обяснява дърворезбарят пред Bulgaria ON AIR.

Даниел обича да нарича дърветата свои. Преобразил е над 15, но природата си е взела половината. Хората в Добрич не са равнодушни към работата му. Някои го предупреждават, когато ще има сеч на дървета, други гледат се стараят да му помагат с каквото могат.

"Eдин ден си дялам и идва една баба. След малко дойде жената - на ти 5 лв. Голяма част от хората идват, говорят им, директно мога да контактувам със зрителя", споделя Даниел.

Ще познаете творбите на Даниел по резбованите шамани и страшилища, които пазят от зли духове и сили, както и по фамилния герб на рода Дуло, който често прави върху тотемите си. За работата си творецът не получава средства. Единствено от градския парк му купуват лакове и химикали за консервиране на дърветата.

"Непознати ме поздравяват. Мъча се с голия си ентусиазъм да направя нещо".

"Царствените тронове" е друга творба, за която Даниел обича да разказва. Нарекъл я е за влюбени. Като седне човек, за миг може да усети корените, които са около 30 метра в земята, а пред себе си вижда градското езеро. На няколко места в резбованите дървета е имало кухини, в което Даниел е засадил вечно зелени растения. Творецът има и друга страст – каменоделството. И мечта, за чието осъществяване има нужда от помощ.

"Цялото крайбрежие Балчик-Албена е пълно с едни ръбести камъни... до тях минава широк панорамен път. Започнах да дялам камъните. Да се поканят студенти".

По думите му всеки нов студент е нов творец с нова визия. Даниел е уверен, че с малко усилия и средства може да се постигне нещо мащабно – изложба под открито небе, каквото досега в България не е имало.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase