Снимка: БТА

Бедственото положение в село Хитрино се удължава до приключване на неотложните аварийно-възстановителни работи в района. Решението за това е на  областния управител на Шумен Донка Иванова. Ограниченията за достъп на живеещите в Хитрино до къщите им остават в сила.

Дава се срок до 15 дни, в които фирмата от Русе трябва да организира транспортирането на всички цистерни до площадка извън територията на Шумен.

По-рано днес хората от селото искаха да блокират път, защото изгубиха търпение. Те поискаха и информация за замърсяването вследствие на експлозията.

Няма вредни токсични вещества в атмосферния въздух над Хитрино и няма опасност за здравето на хората, обяви пред журналисти директорът на РИОСВ-Шумен Евелина Шишманова.

Продължаваме замерването на чистотата на атмосферния въздух с мобилната автоматична станция, добави тя.

Главният секретар на РЗИ-Шумен д-р Илияна Лозанова отбеляза, че са взети проби от водата на  съседните на Хитрино села - Черна, Добри Войников, Върбак, Тимарево и Сливак. Водата в тези населени места отговаря на изискванията на Наредба 9 за водата за питейно-битови нужди.

В с. Каменяк беше спряно водоподаването, но днес е възстановено, тъй като излязоха трите последователни резултата от взетите проби вода и там водата също отговаря на изискванията, уточни Лозанова.

Управителят на ВиК-Шумен инж. Красимир Марков каза, че от дружеството са спокойни за качеството на водата за питейни нужди, тъй като водоизточниците, които се ползват към момента, се намират на около 5 км. западно и югозападно от Хитрино.

В отговор на журналистически въпрос Шишманова отбеляза, че само в началото на инцидента е имало завишение на въглероден диоксид и фини прахови частици, които след потушаване на пожара са влезли в норма. Оттогава не е имало завишение на нито един компонент на атмосферния въздух.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase