Снимка: МС
fallback

"Призрачното село" днес, напролет ще бъде едно от най-хубавите села. Това каза премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в Хитрино.

По думите му селото е било едно от най-хубавите, защото над 15 милиона са "сложени в него".

Oще по темата

Борисов информира, че чака разрешение от Прокуратурата за вдигане на цистерните.

"Има още една цистерна, която изпуска, нея я охлаждаме, другата я запушихме. По сметките на Хитрино има 5 милиона, другите 5 милиона чакат по социалните програми. Те са на тяхно разположение. 10 къщи ще се направят безвъзмездно, освен това с кмета сме се разбрали – в момента, в който техническите лица кажат, че хората могат да се върнат, заедно с тях да дойдат строителните материали", съобщи още премиерът. 

Едновременно с това са подготвени материали и ще бъдат оправени включително селскостопанските сгради на хората.

"Така сме се разбрали със Строителната камара, така че тези, които ще могат да стоят тук в домовете си, да може за ден, ден и половина да могат да бъдат отремонтирани. На тези, на които са им разрушени къщите, ще седнат с архитектите и инженерите на площадката, на която са били къщите, плюс 10-20 квадрата, това не е от значение, ще им бъдат изградени нови къщи", обясни премиерът.

"Ако пожелаят хората да са си до имота, ще им сложим фургона до имота, ако искат на площадката, подготвили сме им и площадка", каза още премиерът, като допълни, че предстои кметът на Хитрино да уточни с всеки един от жителите на селото как да се действа оттук нататък.

Премиерът подчерта, че е разпоредил на министъра на спорта да бъде възстановен и стадионът, който също е засегнат при инцидента. "И затворници сме приготвили, проверени, с надзиратели, които веднага да вкараме в разчистването на основните улици", обясни още премиерът.

Николай Станков, председател на Камарата на строителите в България, обяви, че на извънредно изпълнително бюро на Камарата е било решено 10 къщи да бъдат изградени безвъзмездно от фирми-членове на Камарата. Към тази инициатива са се присъединили и от Съюза на архитектите, които безвъзмездно ще изработят проектите.

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил заяви от своя страна: "В деня на инцидента се чухме с г-н Борисов. Първите му думи бяха: "Не можем да върнем хората, които си заминаха, но за другото недей да мислиш, аз съм насреща". Не съм се съмнявал в тези приказки и днес всичко е факт. Убеден съм, че Хитрино ще стане още по-хубаво“.

Бойко Борисов обяви и че пожарникарите и полицаите, заети в дейности в Хитрино, ще бъдат наградени.

Премиерът коментира и информацията, че Реформаторският блок е приел мандата за съставяне на кабинет в рамките на това Народно събрание. "Нищо друго не ме интересува в момента от това да започнем да вдигаме цистерните".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

114

Време е за смяна

преди 7 години

А дали той ще бъде управляващ, както досега. Ако Българина не е ***, ще изхвърли досегашния десен елит извън управлението на държавата, както изхвърли момчето на Янките, дето сега се прави на важно и ръси глупава постъпка до глупава.

113

Внимавай

преди 7 години

До обективенКОГАТО ВЪРВЯХА ГОНДОЛИТЕ НА ТИКВАТА БОКО КЪМ СИЛИСТРА!!! ОНЯ *** ОБЕЩА МОСТ СИЛИСТРА - КЪЛАРАШ!!! ВЕЧЕ ДЕСЕТ ГОДИНИ и по ВЕЧЕ!! НЯКОЙ МОСТА ДА Е ВИДЯЛ??? НЯМА МОСТ!!! АМА ТИКВА, ТИКВИ ТИКВИ .....САМО ТИКВИ!!!@

112

Гражданин

преди 7 години

Дори и да е имало скъсване на влака, това неозначава дерейлиране! Каква е причината за всичко?

fallback