Снимка: Олег Попов; Dnes.bg

Мобилна автоматична станция от Варна на Изпълнителната агенция по околна среда и водите още от събота следи и замерва състоянието на въздуха в село Хитрино.

"Няма вредни токсични вещества във въздуха в селото, няма никаква опасност за здравето на хората", каза пред Bulgaria ON AIR Евелина Шишманова, директор на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и води в Шумен.

"Извършваме непрекъснати замервания. В момента във въздуха има въглероден оксид, азотен оксид, азотни диоксиди, фини прахови частици и серен диоксид, които в момента са 70-80 пъти под нормата".

По отношение на вчерашните два теча на газ, Шишманова посочи, че те са спрени. "За момента няма завишени показатели, въздухът е в норма", заключи Евелина Шишманова.

Жителите от село Хитрино вече започнаха да се допускат поетапно до домовете им, но това става при строг пропускателен режим. Хората идват с автомобилите си до част от КПП-та, които са две или три в различните части на населеното място, оставят колите си и един представител на семейството се качва в патрулния автомобил.

Придружаван от полицаите, стига до дома си, където има няколко минути, през които може да нахрани домашните животни, да вземе стоки от първа необходимост, дрехи и лекарства.

Още по темата

"Качваш се в патрулката, отиваш храниш си животните и се прибираш. Ако ни пуснат утре, пак ще дойдем", разказва жител на селото.

Евакуацията обаче остава, населеното място все още е затворено и тази картина ще продължи през следващите 10 дни.

На 10 декември влак с цистерни с пропилен и пропан-бутан се взриви на гарата в Хитрино. 8 са вече жертвите на инцидента, ранените са 29, а евакуирани от селото са над 1000 души.

Днес е обявен ден на национален траур. Хората в цялата страна скърбят, както и жителите от Хитрино, които нямат достъп до домовете си.

Хората в селото обвиняват тримата машинисти за случилото се. Разказват, че няма как машинистът да не се е движел с превишена скорост и че периодично в това трасе влаковете се движат с висока скорост, просто така било от години и никой не обръщал внимание на този сериозен проблем, съобщава репортер на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase