Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

Четирима от пациентите, настанени във варненски болници, след ужасяващия инцидент в Хитрино, са с риск за живота, посочи здравният министър в оставка д-р Петър Москов.

Oще по темата

По думите му няма опасност за живота на останалите трима пациенти. В УМБАЛ "Света Марина" са настанени две жени, които продължават да са в тежко, но стабилно състояние.

Министър Москов допълни, че други 5-ма пациенти са настанени в МБАЛ – Варна към ВМА. Той каза, че двама от пациентите продължават да бъдат в стабилно, но тежко състояние, със сериозна степен на изгаряния.

Според него здравната система е реагирала адекватно по отношение на възникналия инцидент на гара Хитрино.

Москов посочи, че е създадена организация, при която личните лекари в околните села на Хитрино да обслужват нуждаещите се без документи, а аптеките да доставят необходимите им лекарства без рецептурни книжки.

"Състоянието на всички пострадали, които се намират на лечение в многопрофилната болница в Шумен е стабилно", съобщи на свой ред директорът на здравното заведение д-р Атанас Атанасов.

Няма заплаха за живота на нито един от настанените в болницата пациенти.

"Двама то тези, които се намират в реанимация, най-вероятно ще бъдат изведени в днешния ден и ще продължи лечението им в хирургичните отделения. Всички пациенти са стабилни", коментира Атанасов пред Bulgaria ON AIR.

"Ние през цялото време в деня на инцидента и вчера бяхме в непрекъсната комуникация с министър Москов и с цялото ръковоство на министерството на здравеопазването и организирахме цялата дейност на болницата по възможно най-добрия начин. Имаме разписан план за действия при кризи, който беше въведен в действие веднага след като получихме този сигнал и колегите в максимална степен проявиха целия си потенциал и се отнесоха абсолютно професионално в тази акция", заяви още той.

Атанасов си припомни и събитията от злополучния 10 декември, когато се случи трагедията: "В 6 часа сутрина ми се обади зам.-областният управител г-н Шаренков и ни информира, че има получен сигнал за тежък инцидент с взривове и с жертви в Хитрино, при което аз моментално задействах плана за действие при кризи на болницата и съответните протоколи. Бяха извикани абсолютно всички лекари, хирурзи и реаниматори и започна изпълнението на протокола".

Той увери, че организацията е била абсолютно стриктна и изрази благодарност към колегите си от целия медицински персонал, който се включи незабавно в действията и прояви бързина без да създава паника, с което цялата ситуация е била овладяна още до обяд на 10-ти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 7 години

Значи можело и без пръстови отпечатъци.

7

1

преди 7 години

москов,дали е снел пръстовите отпечатъци на ранените от с.Хитрино,или и те източват здравната каса.

6

Анонимен

преди 7 години

А на бас, че Орехарски е виновен отново!

fallback