Снимка: Булфото
fallback

Версиите за трагедията в Хитрино, в която загинаха най-малко петима души, а над 25 са ранени, са три.

Разследващите продължават своята работа, но версиите за взрива на цистерната според мен са три - висока скорост на влака, проблем при подреждането на композицията - ако тя не е наредена по правилния начин, някоя от цистерните може да излезе от релсите или проблем в самата композиция. Това заяви Настимир Ананиев, шеф на транспортната комисия в НС.

Oще по темата

Най-вероятно в понеделник ще бъде свикана извънредна комисия в парламента, на която ще бъде извикан и министърът на транспорта в оставка Московски.

Ананиев посочи, че произшествието е станало рано сутринта, иначе е щяло да има още повече жертви, защото жп-линията минава през центъра на Хитрино и до нея в непосредствена близост са магазини, заведения, полицейското управление, кметството и автогарата, част от които са разрушени. Ананиев каза, че има десетки населени места, през които преминават жп-пътища и трябва да се затегнат мерките за сигурност.
 
За собственика на композицията Ананиев каза, че по сведенията, дадени му днес от транспортния министър фирмата е изрядна, с дългогодишен опит и без проблеми с нейни композиции до момента.
 
По думите му, сега на първо място за държавните органи е да се осигури безопасността на хората и екипите на терен и да спасят от руините, ако са останали затрупани хора. Обстановката е рискова, но няма опасност от нов взрив, увериха ме експертите, с които разговарях, каза още Ананиев.

"Мотрисите в движение са изтеглени, пожарната си върши работата и охлажда четирите паднали цистерни. Относно разследването много важно ще бъде какво ще каже машинистът", допълни Ананиев.

"За мен причината за инцидента в Хитрино е някаква техническа неизправност във влака", заяви пред Нова тв бившият служебен министър на транспорта Кристиян Кръстев.

"Доколкото знам техническата инфраструктура е в много добро състояние. Очевидец е казал, че е видял искри от влака, което значи, че грешката е в подвижния състав, а не в инфраструктурата", изтъкна Кръстев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

101

Shano

преди 7 години

И на мен трият писанията,но аз съм в сайта за да си избивам комплексите.

100

НИЕ

преди 7 години

Вече написах,но вие го изтрихте.Че управляващите не се занимават с икономика и сигурността на гражданите достатъчно отговорно.

99

НИЕ

преди 7 години

Господа граждани на РБ,основната версия е,че управлявящите се занимават с политически интриги,борба за власт, а не с икономика и сигурност във всички сфери!Всичко друго е производно на това-за нас изобщо не им пука!

fallback