Снимка: Пламен Гутинов
fallback

Рибарлъкът е като живота – един ден идва с пълни мрежи, друг – не. С каквото светеца на морето даде, с това ще посрещнем Никулден – така коментират празника на морските мъже рибарите на брега във Варна.

"Поне 7-8 трябва да са видовете риба, за да стане истинска чорбица – казва Илия Добрев, който е рибар от осем години, пред Информационна агенция "Черно море". "В нашата, ей там на печката, има 13 вида".

"Рибата първо се обезкостява и се сварява. Сварените  картофи аз пасирам и прибавям към бульона. Слагам задължително лющян. Каква обичам ли? Ами каквото Бог даде, каквото има. Рибарят може да си позволи да яде винаги прясна риба. Обичам паламуд и чернокоп. На мен рибата трябва да ми мирише на море, не на тиня", споделя още Илия.

Той уточнява, че паламудът го приготвят веян, пушен, чернокопът - пържен, маринован. За трапезата на Никулден ще приготвят и сафрид, калкан, лефер.

"Ще кажа една тънкост, за която много домакини не знаят. Накрая на рибената чорба сложете малко истинско краве масло. Така ще има мекота и аромат. Както всичко в живота, така и чорбата става истинска, ако дадеш от себе си отношение, ако сложиш различни видове вътре, да е богата", добавя 61-годишният Ганчо Колев, който е рибар от над 20 години.

Ганчо не е изкарвал прехраната си само с риба. Започнал е да се занимава активно след пенсиониране. Казва, че добър рибар се става с опит. Това е занаят, който се учи цял живот.

За въдичарите казва, че са различна "порода", тяхното хоби е различно. Обича калкан, лефер, лаврак, паламуд. На Никулден на трапезата му ще има пържена риба, чорба, риба плакия и консерва "Ропотамо".

Риба плакия се приготвя по следния начин: Задушава се лук, домати, парчета риба и олио на вкус. Вари се 15-20 минути и се овкусява. Рибните ястия "носят" на девесил.

За консерва "Ропотамо" се сваряват предварително отделно грах, боб, моркови и краставички. В буркани се нареждат ред риба, ред боб, краставици, грах и моркови. Реденето се повтаря, докато се напълни бурканчето. Стерилизира се поне 2 часа.

На въпрос какво е усещането да излезеш от морето с пълни мрежи и натежала лодка, Ганчо казва: "Как какво, то е като в живота. Когато успееш в нещо, за което си се потрудил здраво, душата ти се препълва догоре".

Автор: Ели Маринова

Снимки: Пламен Гутинов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

До 3

преди 7 години

А тигъра който също убива животни къде да виси? Много си интелигент бе номер 3. Кух та дрънкаш.

3

Анонимен

преди 7 години

Ей така да висяха и хората, които убиват животни, щеше да е прекрасно

2

Анонимен

преди 7 години

Св. Никола, моли се за нас !

fallback