Снимка: Олег Попов; Dnes.bg

След безредиците в бежанския лагер в Харманли, 294 полицаи ще получат парични награди от МВР. Причината – те своевременно са създали организация за възстановяването и опазването на обществения ред на територията на лагера.

Освен това, според ръководството на МВР, униформените са проявили висок професионализъм при изпълнение на служебните си задължения.

"В резултат на своевременната и професионална намеса на пристигналите на място полицейски екипи бе постигнато възстановяването на обществения ред в центъра. Не бе допуснато и ескалирането на напрежението сред гражданите на Харманли", подчертават от МВР. 

Днес обстановката в бежанския център вече е спокойна.

"Нямаме никакви проблеми след случилите се събития от миналата седмица. Почти 90% от всичко, което беше порутено, потрошено и унищожено е възстановено. Продължаваме работата по възстановяването на външните огради, които ще завършат до края на седмицата", каза на извънреден брифинг Кирчо Киров, зам.-председател на Агенцията за бежанците.

"2235 са настанените, търсещи закрила в РПЦ-Харманли. От тях 1024 са граждани на Афганистан, останалите - на Сирия и Ирак, предимно в семейства", поясни пред журналисти директорът на центъра Димитър Захариев.

"Всички, които са заподозрени и са участвали в бунта, са изведени от центъра. Цифрата е над 400, всички са от Афганистан", съобщи той.

Сутринта са били изведени още 20 души, които подлежат на извеждане от страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase