Снимка: Булфото, архив

1/3 от боклука в градските кофи са останки от храна. Последните данни на Националната програма за управление на дейностите по отпадъците показват, че в градовете с над 50 000 жители храната в контейнери се увеличава с всяка изминала година.

Според прогнози на Столичната община през тази година софиянци ще изхвърлят около 64 517 тона храна.

Следващата година гозбите в кофите за смет ще са с 1002 тона повече, а през 2020 г. манджата в боклука ще достигне до 68 682 тона.

В градове с население до 25 000 души като Айтос и Севлиево неизядената манджа представлява 10% от боклука в кофата.

В селата и градове с население под 3000 жители като Малко Търново храната в кошовете е едва 4,8 на сто. В тези градчета и села половината от боклука е пепел от твърди въглища и строителни отпадъци.

Според прогноза за образуваните отпадъци в Столичната община боклуците от домашни ремонти се увеличават с всяка изминала година. Тази година най-много мазилка и тапети се очаква да изхвърлят бургазлии – над 115 000 тона.

На второ място са варненци, следвани от софиянци. На дъното на класацията са жителите на Видин, където боклуците след обновяване на дома са 60 пъти по-малко от тези в Бургас.

Според прогнозите през 2020 г. строителните отпадъци на домакинствата ще нарастнат двойно. 

По последни данни на НСИ през 2014 г. един българин е генерирал по 43 кг боклук. Най-много смет произвеждат русенци - 637 кг на човек годишно, а най-малко в Кърджали - 254 кг.

Един софиянец генерира по 465 кг или с 22 кг повече от средното за страната. Софиянци изхвърлят най-много пластмаса, храна и хартия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase