Архив: Булфото

Порталът planinar.org създава онлайн карта на мобилна свързаност в планината. Целта ѝ е да осигури възможно най-актуална информация за местата, от които би могло да се осъществи разговор с тел. 112.

"Започнахме преди няколко дни и на нея имаме едва около 30 точки, които са потвърдени от нас и от наши потребители като възможност за връзка", каза пред БНР Радослав Зарков от екипа на сайта.

"Нуждаем се от помощта на хората - от тях да получим информация за сигурни местоположения, на които те или са видели станция на мобилен оператор, или пък са имали възможност вече да осъществят от определено място разговор с мобилен телефон в планината. Просто ни трябва информация от хората, които са обикаляли по планините, имат опит и имат актуална информация за връзка", призова той.

По думите му екипът още не е търсил съдействие от мобилните оператори.

"Може би наистина една такава крачка впоследствие би била от полза. Не съм сигурен те доколко биха разкривали местоположение на базова станция, чисто по конкурентни причини, едни спрямо други. Действително, такава карта с покритието е достъпна на всеки един от сайтовете на мобилните оператори, но поне по мое лично мнение информацията там не е съвсем конкретна", допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase