Снимка: Булфото, архив

14 болници, които са проверени, са източвали пари от НЗОК от началото на годината.

Сумата, за която става въпрос и е получена неправомерно, е 817 хил. лв., съобщи зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК д-р Ваньо Шарков.

Още по темата

Парите ще трябва да се връщат, след като експерти от Централното управление на НЗОК са констатирали редица нарушения. Периодът на проверките е януари - септември 2016 г.

Болниците са отчитали несъществуващи заболявания, искани са пари от болните за дейности, които се заплащат от НЗОК, отчитана е неизвършена дейност и др., посочи Шарков.

По думите му проверките са установили и случаи, в които пациенти са били диагностицирани с онкологично заболяване, но след това не са били насочвани за съответното лечение и не е бил изпълнен принципът за комплексност в лечението им.

След въвеждането на пръстовия идентификатор от 1 ноември се отчита спад в броя на хоспитализираните пациенти в сравнение с първите 15 дни на предходния месец, посочи Шарков и обясни, че НЗОК ще трябва да плати с 15 млн.лв. по-малко за първите две седмици на ноември.

"Безспорно е, че ефект от пръстовия идентификатор има", каза още Шарков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase