Митрополит Антоний. Снимка: Булфото
fallback

До големия християнски празник Рождество Христово трябва да бъде избран новият Старозагорски митрополит, съобщи Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, който в момента изпълнява временно длъжността.

Той заяви, че съгласно Устава на Българската православна църква днес ще се разпространи с окръжно писмо листата с предложените архиереи до всички епархийски избиратели и на 4 декември ще се състои Епархийски избор, а на 11 декември в Синодалната палата ще бъде направен Каноничен избор.

Oще по темата

Осем са кандидатите в списъка с избираемите епископи, които ще участват в изборите за нов Старозагорски митрополит. На основание на Устава на БПЦ, Антоний е определил следната листа на кандидати за митрополитски избор: Месемврийски Иаков, Велички Сионий, Драговитийски Даниил, Траянополски Киприян, Браницки Григорий, Главиницки Йоан, Белоградчишки Поликарп и Агатополски Йеротей.

Двамата избрани трябва да получат по 50 плюс 1 от гласовете на 36-те членове на Епархийския съвет, от които половината са свещеници, а останалите - светски лица. Ако не се постигне такъв резултат, се класират първите двама с най-много гласове, обясни митрополит Антоний.

Той е изпратил възвание към участниците в Епархийския съвет, в което ги призовава да се отнесат отговорно към избора, защото това е отговорност пред Бога и цялата християнска общност.

До изборите за нов старозагорски митрополит се стигна, след като в края на септември БПЦ освободи от длъжност митрополит Галактион заради тежкото му здравословно състояние.

Бившият вече старозагорски владика претърпя тежък инсулт през лятото на 2015 година и дълго време животът му бе в опасност. Той бе избран за Старозагорски митрополит на 20 февруари 2000 г., като замени на поста починалия през 1998 година митрополит Панкратий.

Галактион бе и един от тримата кандидати за наследник на патриарх Максим, заедно с ловчанския митрополит Гавраил и настоящия патриарх Неофит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

мирянка

преди 7 години

Извън темата, но митрополит Антоний е изключително привлекателен мъж.

2

Анонимен

преди 7 години

Нещо се разшаваха брадатите доносници. А по едно време, си пердашеха баба гуси и не виреха брада.

1

по устав

преди 7 години

молим, изберете нещо, което ще ядосва по-малко Бога

fallback