Снимка: Булфото

Започва вторият етап на акция "Зима", насочен към безопасността на пешеходците. От днес до 20 ноември катаджиите ще правят масови проверки за това дали шофьорите спазват правата им на пътя.

Контролът ще е насочен и към самите пешеходци и това дали пресичат на обозначените за тях места.

Именно през зимните месеци инцидентите с пешеходци рязко се увеличават. 

80% от катастрофите с пешеходци са при опит за пресичане от внезапно излизане на платното, коментира пред БТА Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата.

По думите му страната ни е сред последните в европейската класация по безопасност.

Статистиката отчита 98 убити на 1 млн. жители в рамките на година. От тях около 30 са деца. Още 1 100 - 1200 момичета и момчета биват ранени при катастрофи и тази цифра не намалява, твърди Кесяков. Половината от пострадалите при пътно-транспортни произшествия деца са пешеходци, отбелязва експертът.

"Насочваме се към превенцията, за да намалим нещастията по пътищата, да събудим хората и им помогнем да не сбъркат", коментира секретарят на държавно-обществената комисия. Затова по примера на развити държави и муждународни правила вече и у нас е въведена допълнителна маркировка - надпис "Погледни" върху пешеходните пътеки. Обозначението е комбинирано с хоризонтални стрелки, сочещи наляво или надясно в зависимост от посоката на движение на автомобилите.

Надписът цели да подпомага участниците в движението да не попадат в конфликтни ситуации. Голяма част от катастрофите са поради факта, че пешеходецът не се пази, каза още Кесяков.

Улицата е балкон без парапет, твърди специалистът. Затова апелира да учим децата да спират на "зебри" и да се оглеждат така, както ги учим да не се навеждат на терасата и да си мият зъбите и ръцете. Според Кесяков при катастрофи с деца предимно вина имат родителите, или непознаването на опасностите в движението. Той апелира най-малките граждани, а и всички участници в движението, да повишат пътната си грамотност. Високата лична безопасност ще доведе до по-добра обща такава, мотивира се експертът.

По думите му високата смъртност на пътя у нас е свързана с поведението на хората, влиянието на пътната инфраструктура, на автомобилния парк и оказаната медицинска помощ. Транспортната схема трябва да бъде настроена така, че да отчита, че човек греши и когато бърка да не го убива, определи специалистът. Той поясни, че надписът "Погледни" стимулира хората да внимават, стряска ги, когато са разсеяни и замислени върху личните си проблеми. Залагаме на запазване на живота и здравето, призоваваме хората да се грижат за себе си, защото човешкият живот е безценен, а в "другия свят" няма предимство, убеждава експертът.

Новите стандарти за пешеходните пътеки са записани в Наредба номер 2 за пътната маркировка, която е обнародвана в Държавен вестник и вече е в сила. Промяната е направена по предложение на Държавно-обществената консултативна комисия за безопасност на движението. Надписите ще бъдат поставяни на кръстовища, дори и ако няма маркировка на асфалта.

Перник е национален първенец по въвеждане на допълнителната маркировка "Погледни", каза още Кесяков. Надписът присъства на зебрите пред всяко учебно заведение.Това е част от нашата грижа към децата и всички граждани, сподели кметът Вяра Церовска.

От държавно-обществената комисия се надяват положителният пример на Перник да бъде мултиплициран в останалите общини.

"Необходимо е проблемът безопасност да заеме място в плана на всяка община, защото става дума за опазване на живота на хората. Ще призовем кметовете да приемат пернишкия опит и да го приложат", допълни Кесяков. Той очаква до май догодина надписът "Погледни" да присъства на всички пешеходни пътеки около българските училища. Експертът припомни шведската стратегия за пътна безопасност, където по думите му било записано: "Между раждането и смъртта има живот. Трябва да го изживеем".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase