Снимка: Олег Попов; Dnes.bg
fallback

Не съм съвсем изненадана от случилото се на "Лесово". Преди 2 години имаше същата акция там, преди месец на "Капитан Андреево". Считах, че тези служители няма да продължават с подобни корупционни действия. Подкрепяме акциите и считаме, че те могат да имат превантивен ефект, но вероятно е необходимо време за промяна, заяви пред БНТ директорът на Агенция "Митници" Розалия Димитрова.

Тя коментира, че службите и ръководството на Агенция "Митници" са с нулева толерантност към подобни действия и заяви, че точно заради повтарящите се злоупотреби правителството е закрило митницата в Свиленград.

Oще по темата

Средната заплата на митничар е между 700 и 1400 лв., в зависимост от конкретната длъжност, каза още Димитрова.

Вчера стана ясно, че между 2 000 и 4 000 евро от рушвети прибирал месечно митничар от ГКПП Лесово, за да пропусне безпроблемно коли, автобуси и тирове през границата. Корупционната схема бе осветлена при акция на ГДБОП, ДАНС и спецпрокуратурата в сряда.

Над 200 униформени затвориха граничния пункт с Турция в 7 часа сутринта, което предизвика гнева на шофьорите, които чакаха в продължение на 4 часа движението на границата да бъде възстановено.

Спецченгетата оковаха с белезници 31 митничари, сред които и двама началници на смени. Униформените претърсили и 98 адреса в Ямбол и Бургас. Повечето от инспекторите живеели там.

В домовете им били открити банкноти от евро, долари и британски лири. Митничарите сгъвали банкнотите на фунийки, после ги завивали с хартия. След това прибирали рушвета в найлонов плик, който криели в специално приготвени тайници в пункта, разкрили разследващите.

Фунийките не престоявали задълго в скривалището. Всяка смяна си ги разпределяла на седмица - по около 1000 евро.

При някои делът бил по-голям, тъй като подкупът се раздавал според поста. Най-много вземали началниците на смени, както и онези инспектори, които имали дълъг трудов стаж.

Заради зачестилите спецакции за корупция по граничните пунктове митничарите от Лесово измислили сценарий при полицейска атака. Те се уговаряли как най-бързо да покрият корупцията.

Митническите инспектори рекетирали предимно леки коли и микробуси. Най-солени обаче били "глобите" за тирове. Понякога шофьорите броели по 300 евро, за да преминат без митническа проверка през границата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Нас

преди 7 години

Ами хайде на ротационен принцип, да се сменяме моята заплата е 400 лв.

10

цецо

преди 7 години

Мястото позволява изкарване на пари, а това кой ще работи на това място (за да изкарва пари за себе си и нагоре) се определя от директора на човешки ресурси и директора на агенция " митници"! Защо службите правят тези акции и какъв е крайният резултат не пита никой и не става ясно...

9

Анонимен

преди 7 години

Ако има вакантни места за митничари, ще кандидатствам! Аз не съм корумпиран!Бързо ще стане, не се притеснявай.

fallback