Снимка: Facebook

Самотна майка от Търговище събира средства за операция на болното си от церебрална парализа дете.

Заради финансовата безизходица Лидия Гюрова сама твори сувенири, които ще продава на благотворителен пазар.

За лечението на малкия Божидар са необходими 6500 лв. - сума, непосилна за Лидия.

Божко е първокласник и иска да ходи без притеснение на училище. Заради церебралната парализа той има нужда от непрекъснати операции и рехабилитации за поддържане на двигателна активност.

От раждането си досега той е претърпял седем операции на крачетата и ръчичките.

На практика Лидия е безработна, защото се налага да е до сина си. Не я одобрили дори за личен асистент. Разчитат на пенсията на Божко от... 340 лв.

"И аз съм първокласник, всеки ден съм с него, за да може ако има някаква нужда от мене аз да съм на една ръка разстояние. Всяка майка иска нейното дете да рита топка с останалите деца, да не бъде пренебрегвано", разказва Лидия.

По съвет на руски специалисти на Божидар може да се извърши фибротомия - безкръвна и щадяща операция, след която няма обездвижване чрез шини и гипс. За съжаление тя все още не се извършва в България. В клиника в Сърбия искат 5 700 лв. за операцията, нужни са пари за път и престой.

Самотната майка също прави малки крачки към голямата цел, разказва БНТ. Всеки ден твори ръкоделия, които продава чрез приятели и социалните мрежи.

В момента Лидия изработва коледни украси, които ще се продават на благотворителен базар през декември в подкрепа на Божко. Тях може да откриете в нейната Facebook страница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase